U trendu

Azerbejdžanska novinarka puštena na slobodu

Vrhovni sud u Azerbejdžanu pustio je danas novinarku Hadidžu Ismajilovu na uslovnu slobodu, nakon što je njeno zatvaranje izazvalo opštu kritiku aktivista i organizacija za ljudska prava.

„Vrhovni sud preinačio je zatvorsku kaznu od sedam i po godina na uslovnu kaznu od tri i po godine“, izjavio je njen advokat Fariz Namazli.

Ismajilova je po izlasku iz suda rekla da će istrajati u svom istraživačkom novinarskom radu i da će tražiti potpuno oslobadjanje.

„Nastaviću da se bavim svojim novinarskim poslom sa obnovljenom energijom. Osećam se podmladjeno i imam više energije. Boriću se do kraja“, rekla je Ismajilova po izlasku iz suda.

Hadija Ismailova ima 39 godina i novinarka je u radiju Azadlik. Ona je nekada bila glavni i odgovorni urednik dopisništva radija Slobodna Evropa, a osudjena je na zatvor pod optužbom za utaju poreza i nezakonitih privrednih aktivnosti.

Ona se nalazila u zatvoru od septembra 2015. godine. U svom istraživačkom radu bavila bogatstvom prve porodice Azerbejdžana, predsednika Ilhama Alijeva i njegove supruge Mahriban Alijeve.

Ismajilova je dobitnica ovogodišnje svetske nagrade slobode medija „Giljermo Kano“ koju dodeljuje Unesko. Osvojila je i nagradu organizacije Hjuman rajts voč koja nagradjuje aktiviste za ljudska prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.