U trendu

Bajden i Klintonova se bore oko Obaminog političkog nasleđa

Američki potpredsednik Džozef Bajden predstavio je sebe na skupu u Vašingtonu kao „srodnu dušu“ predsednika Baraka Obame i glavnog svetskog diplomatu, pokušavajući da ostavi dobar utisak ukoliko odluči da „stane na crtu“ Hilari Klinton kao potencijalni kandidat Demokratske stranke na predsedničkim izborima.

Ne pominjući nijednom Klintonovu po imenu, Bajden je ipak pokušao da predstavi svoju ulogu u uspesima Obamine administracije važnijom od one koju ima favoritkinja za mesto kandidata Demokrata na izborima sledeće godine i bivša državna sekretarka, ocenjuje agencija AP.

Bajden je sinoć na svečanoj večeri u čast bivšeg potpredsednika SAD Voltera Mondejla dao jasne nagovešaje da će, ukoliko odluči da se kandiduje za mesto predsednika, osporiti Klintonovoj da polaže pravo na političko nasleđe aktuelnog predsednika i da će pokušati da privuče naklonost glasača tradicionalno naklonjenih Demokratskoj stranci, čija je lojalnost Obami i dalje čvrsta.

„Ideološki, između predsednika Obame i mene nema razmimoilaženja. Ama baš nikakvih“, rekao je Bajden.

On nije otvoreno rekao da li će se kandidovati ili ne, ali je nekoliko puta indirektno kritikovao Klintonovu, koja je na prošlonedeljnoj debati demokratskih kandidata rekla da su neprijatelji na koje je najponosnija da je stekla „verovatno Republikanci“.

„Drugi tim nije neprijateljski“, istakao je Bajden i dodao: „Ako ih tretirate kao neprijatelje, nema šanse da ikad rešimo probleme koje imamo.“

Pored toga, Bajden je potpuno izmenio svoju priču o onome šta se dogodilo uoči američkog napada u Pakistanu u kojem je ubijen lider Al Kaide Osama bin Laden.

Na sinoćnjem događaju je potpredsednik rekao da je u maju 2011. savetovao Obamu da pokrene napad, dok je na dobrotvornom događaju 26. maja 2011. rekao da ga je savetovao da sačeka sa napadom dok se ne utvrdi da se Bin Laden zaista nalazi u skrovištu u Pakistanu, u kojem je na kraju pronađen.

Hilari Klinton, koja je u to vreme bila državni sekretar u Obaminoj administraciji, često ističe da je podržala taj napad. Bajden, međutim, sada tvrdi da su tada samo dve osobe u potpunosti podržale napad, a to su bili ministar odbrane Robert Gejts i šef CIA Leon Paneta.

Bajden je na sinoćnjem događaju takođe rekao da je on taj koga bi Obama poslao da razgovara sa ključnim svetskim liderima poput predsednika Rusije Vladimira Putina ili turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, što je, prema oceni agencije AP, još jedan nagoveštaj da je njegova kandidatura za izbore moguća.

„Imali smo dva odlična državna sekretara, ali kad ja odem u posetu, oni znaju da govorim u ime predsednika“, istakao je Bajden.

On je sebe predstavio i kao prirodni produžetak Obaminog predsedničkog mandata, ukazujući da ima blizak odnos sa predsednikom, sa kojim, prema sopstvenim rečima, provodi između četiri i sedam sati dnevno.

U SAD se već nedeljama željno iščekuje odluka Bajdena da li će se predstaviti kao jedan od kandidata Demokratske stranke na predsedničkim izborima. Spekulacije su eskalirale u ponedeljak, kad su mnogi tvrdili da će se Bajden kandidovati tog dana ili da će veoma brzo objaviti svoju kandidaturu, ali se to još nije ostvarilo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar