U trendu

Balkan postaje značajan region za celu Evropu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Parizu da zemlje Zapadnog Balkana treba da rade zajedno da bi ostvarile napredak i da bi za desetak godina mogle možda čak i da prestignu neke evropske zemlje.

U predavanju studentima Fakulteta političkih nauka (Sciences Po) u Parizu na temu „Stabilnost Balkana“ on je rekao da „Balkan postaje značajan region za celu Evopu i da Evropska unija igra veoma važnu ulogu u regionu Zapadnog Balkana, ona nije više samo san, već racionalni cilj“.

U obraćanju studentima tog – jednog od najprestižnijih fakulteta na svetu, čiji je tekst dostavljen medijima iz Vlade Srbije, navodi se da je Vučić istakao i da danas Zapadni Balkan ima mnogo potencijala i najveći ekonomski rast u Evropi.

„Ukoliko analizirate sadašnju ekonomsku situaciju u Evropi, videćete da mi za desetak odina možemo da stignemo, a možda čak i prestignemo neke evropske zemlje,“ rekao je Vučić.

Premijer Srbije je dodao da je balkanskim zemljama potrebna regionalna stabilnost i medjusobno uvažavanje i da su one uložile „mnogo vremena i truda“ da uspostave „redovne i na razumu zasnovane odnose“.

Medjutim, kako je rekao, mogu da se uoče potencijalna unutrašnja nestabilnost i mogući međuetnički sukobi u budućnosti, ako balkanske zemlje ne budu „radile dobro“ svoj posao.

„Moramo da radimo na boljem životnom standardu i boljem razumevanju. Moramo da obavestimo našu javnost da ne možemo da preživimo jedni bez drugih“, rekao je Vučić i ukazao da balkanske zemlje moraju da rade zajedno da promene svoje stanje svesti.

Rekao je da se neki stide što pripadaju regionu Zapadnog Balkana ali da se on ponosi što je Srbija deo tog regiona i dodao da Evropska unija više nije jedini kohezioni faktor koji može da poveže Balkan.

„Moramo to sada sami da uradimo. Da, mi smo na našem evropskom putu, ali moramo da se brinemo o sebi. Ako to shvatimo, imaćemo svetlu budućnost“, rekao je Vučić.

Osvrćući se na migrantsku krizu rekao je da ona samo podiže tenzije na Balkanu. Rekao je da je Srbija protiv žica i zidova i da ih neće dizati, ali da ne može da bude „parking za migrante“.

„Moramo da sarajujemo, moramo da pokažemo humanost, ali i da zadržimo mir i stabilnost u regionu“, rekao je on.

Premijer Srbije je i rekao da nije optimističan, ukazujući na tešku situaciju u Evropskoj uniji, kao i na globalnom planu što se „uglavnom najlošijhe reflektuje na Balkanu“.

„Uradićemo sve da sačuvamo mir i stabilnost, da očuvamo privredni rast, ali ono što danas vidim, nisu više svetle zvezde. Situacija u Evropskoj uniji je veoma teška, bez ujedinjene poruke prema nama. Ni globalna situacija nije jednostavna, a sve te teškoće se uglavnom najlošije reflektuju na Balkanu“, rekao je on.

„Zato sam lidere naših zemalja regiona pozvao da se bavimo sobom i da za desetak godina budemo negde u vrhu Evropske unije“, zaključio je premijer Vučić u svom izlaganju.

Vučić danas završava posetu Francuskoj susretom sa predsednikom parlamenta Klodom Bartolonom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar