U trendu

Ban: 34 grupa u svetu povezano sa Islamskom državom

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun saopštio je da je 34 terorističkih grupa u svetu povezano sa ekstremističkom Islamskom državom u Siriji i Iraku i upozorio da će se u ovoj godini njihov broj samo još više povećati.

Ban je sinoć ponovio da Islamska država predstavlja „pretnju bez presedana“ s obzirom na svoju sposobnost da privuče razne militantne grupe iz mnogih zemalja.

On je takodje upozorio članice UN da budu spremne na nove napade grupa povezanih sa Islamskom državom, čiji članovi, kako je rekao, prelaze iz zemlje u zemlju, kako bi
organizovali napade ili razvili terorističke mreže.

„Sadašnje širenje uticaja Islamske države na zapadnu i severnu Afriku, Bliski istok o južnu i jugoistočnu Aziju ukazuje na brzinu i stepen veličine opasnosti koja se proširila za samo 18 meseci“, rekao je Ban.

Pored toga, dodao je generalni sekretar UN, Islamska država je „najbogatija svetska teroristička organizacija“, jer je, kako je naveo, prošle godine, uprkos embargu, samo od nafte i naftnih proizvoda zaradila izmedju 400 i 500 miliona dolara.

Prema podacima misije UN u Iraku, Islamska država je samo u oblastima pod svojom kontrolom iz banaka uzela milijardu dolara u gotovini, a još isto toliko na ime taksi za  vozila koja ulaze na njenu teritoriju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar