U trendu

Ban Ki Mun pozvao kiparske vodje da iskoriste zamah pregovora

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je danas vodje etnički podeljenog Kipra da iskoriste pozitivan zamah u tekućim razgovorim o ponovnom ujedinjenju ostrva.

Ban je pohvalio predsednika kiparskih Grka Nikosa Anastasiadesa i vodju kiparskih Turaka Mustafu Akindžija zbog toga što su ostvarili značajan napredak u osam meseci razgovora i što su pokazali da mogu da dodju do kompromisa oko škakljivih pitanja.

Generalni sekretar je priznao medjutim danas posle sastanka s oba lidera u Davosu da i dalje ostaje nerešeno  „više osetljivih i teških pitanja“.

On je takodje pozvao medjunarodne faktore, posebno Grčku, Tursku i Veliku Britaniju, da učine sve što je moguće da podrže kiparske vodje u ovim pregovorima.  

Kipar je podeljen 1974. godine posle vojne intervencije Ankare, koja je na taj način sprečila, kako tvrdi, ujedinjenje Kipra i Grčke. Turska od tada drži 40.000 vojnika na ostrvu na koje je dovela i koloniste.

Dve strane pokušavaju da se dogovore o ovlašćenjima zajedničke države, povraćaju imovine Grcima u turskom delu, o sudbini nestalih, kao i o statusu Turaka koji su se u medjuvremenu doselili na ostrvo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.