U trendu

Ban upozorio na humanitarnu katastrofu u Alepu

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun upozorio je danas na „humanitarnu katastrofu“ bez presedana u Alepu i pozvao Rusiju i SAD da što pre postignu dogovor o prekidu vatre u tom sirijskom gradu i drugim delovima zemlje.

„Postoji rizik od humanitarne katastrofe bez presadana u Alepu za ovih više od pet godina krvoprolića i patnji sirijskog konflikta“, ukazao je Ban u najnovijem mesečnom izveštaju za Savet bezbednosti UN u koji je Rojters imao uvid.

Ban je istakao da nijedna strana u sukobu ne ispunjava obavezu zaštite civila.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri razgovarali su juče o primeni rusko-američkog dogovora o koordinisanoj akciji u Siriji i prekidu vatre, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo navodi da su Lavrov i Keri razgovarali telefonom i da je inicijativa došla sa strane Vašingtona.

Oni su razgovarali o situaciji u Alepu i koji je najbolji način primene sporazuma koji je Moskva postigla u julu kada je Keri posetio Moskvu, preneo je Rojters.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je pre dva dana izjavio da je Rusija blizu udruživanja snaga sa SAD kako bi se uspostavio mir u razorenom Alepu, drugom najvećem gradu u Siriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.