U trendu

Barons: Ruska vojska malobrojna, ali efikasnija od NATO

Bivši komandant NATO-a Ser Ričard Barons tvrdi, da bi u slučaju izbijanja sukoba na evropskom tlu, Rusija svoje ratne avione, brodove i kopnene jedinice mogla za pokrene za 48 sati, dok bi za efikasan protivudar Alijansi bili potrebni meseci.

Barons, naime, smatra da najveće evropske zemlje poput Nemačke, Italije i Francuske rusku pretnju ne shvataju dovoljno ozbiljno, što bi Evropu moglo da košta gubitka teritorija.

Većina evropskih bezbednosnih snaga usmerena je na terorističke pretnje i suzbijanje migrantske krize, a Moskva je mnogo uložila u najmodernije naoružanje kako bi mogla da parira zapadnim suparnicima, piše londonski Independent.

„Kada bi ste usporedili vojne kapacitete NATO pakta i Rusije, NATO ih ima znatno više, ali sve zapadne snage nalaze se u polusnu. Rusija bi svoju manju vojsku mogla da upotrebi na način na koji bi NATO-u bilo vrlo teško da odgovori, jer za to ne postoje spremni planovi“, rekao je Barons, preneo je portal Index.hr.

Ruska aneksija Krima izazvala je međunarodnu osudu, ali nije uspjla da natera zemlje Severnoatlantskog saveza da stvore efikasan plan za slučaj ruske invazije. Predlog da se u svaku od tri baltičke države i Poljsku rasporedi oko hiljadu vojnika Barons smatra pukim mazanjem očiju.

Barons je posebno oštre kritike sačuvao za britanske vojne snage, koje smatra nesposobnim da odbrane zemlju čak i od vazdušnog napada.

„Ni samu Britaniju, ni snage angažovane u Evropi – a kamoli oboje – ne bismo mogli odbraniti od koncentrisanog ruskog vazdušnog napada.“

Bivšeg zapovednika NATO-a, kako se navodi, zabrinjava i manjak iskustva koje britanska vojska ima u vođenju velikih ratnih operacija.

„Vojska je navikla da deluje iz sigurnih baza usred operativnog područja, protiv neprijatelja nesposobnog za velike manevre, koji nema zvazdušnu podršku, značajnu artiljeriju, sposobnost za elektroničko ratovanje, i posebno, vazdušne snage i raketne snage“, rekao je Barons.

Barons je kao posebnu slabost britanske vojske istakao mali broj primeraka vrlo skupe opreme, poput nosača avopna, čiju punu primenu Britanija ne može priuštiti zbog mogućnosti da, kako kaže, budu oštećeni ili izgubljeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.