U trendu

Bekstvo mladića u Evropu jača Islamsku državu

Predsednik Češke Miloš Zeman u božićnom obraćanju poručio je danas izbeglicama sa Bliskog istoka i iz Afrike da Češka nije i ne može biti zemlja za sve, a muškarce sposobne da nose oružje medju izbeglicama optužio da samo jačaju Islamsku državu time što ne ostaju da se bore za domovinu već beže u Evropu.

„Ova zemlja je naša. I ta zemlja nije i ne može da bude tu za sve“, poručio je češki predsednik izbeglicama parafrazirajući neke od poruka na transparentima sa demonstracija podrške izbeglicama u Pragu: „Ova zemlja pripada svima. Izbeglice su dobro došle“.

U božićnom obraćanju koje su danas emitovale češke televizije i nacionalni radio Zeman je ponovio svoj stav da izbegički talas nije spontano kretanje izbeglica, već dobro organizovana invazija na Evropu.

„Saosećanje je moguće s bolesnima, starima a pre svega s decom. Ali velika većina su mladi muškarci bez porodica. I ja se pitam zašto ti muškarci ne uzmu oružje u ruke i ne podju da se bore za svoju domovinu protiv Islamske države. Njihovo bekstvo objektivno jača Islamsku državu“, rekao je Zeman.

Česki predsednik je podsetio da je nezamislivo da bi mladi češki muškarci u vreme fašističkog protektorata Češke i Moravske bežali u Veliku Britaniju da dobiju tamo socijalnu pomoć.

„Bežali su zato da se bore za slobodu svoje zemlje. Ovo važi i za imigrante iz zemalja u kojima se ne ratuje, zato što njihov odlazak osudjuje njihove domovine na zaostalost“, rekao je Zeman.

Izbegličku politiku Zeman je označio za jedinu tamnu mrlju u spoljnoj politici Češke.“Političari koji žmure jer se migracioni talas još nije prelio ovamo i tvrde da nemamo čega da se plašimo podsećaju me na jednog gradonačelnika Praga koji je stajao na mostu i tvrdio da je stanje izuzetno dobro a za dva sata je voda poplavila praški metro“, rekao je češki predsednik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.