U trendu

Belgija: Kod ubijenog nađena zastava Islamske države

Belgijsko federalno tužilaštvo saopštilo je danas da je osoba, koju je policija usmrtila tokom racije u Briselu, Alžirac koji je u zemlji boravio ilegalno i da su kod njega pronađeni zastava Islamske države i salafistički priručnik.

Tužilaštvo je saopštilo da su još dve osobe uspele da pobegnu tokom jučerašnje racije, preneo je Rojters.

U saopštenju se navodi i da je policija uhapsila dve osobe, ali se ne precizira da li su one povezane sa jučerašnjim incidentom.

Tužilaštvo dodaje da je podvrgnuta ispitivanju jedna osoba koja je primljena u bolnicu sa polomljenom nogom.

Privatna belgijska televizija VTM javila je ranije danas da je policija uhapsila dve osumnjičene osobe koje su bile u bekstvu posle pucnjave u utorak u Briselu, a belgijski premijer Šarl Mišel sazvao je hitan sastanak belgijskog Saveta nacionalne bezbednosti.

Belgijska policija je juče izvela raciju u Briselu i tom prilikom je došlo do pucnjave u kojoj je ubijena jedna naoružana osumnjičena osoba, koja još nije identifikovana, navodi britanska agencija, dodajući da je racija organizovana u vezi sa novembarskim napadima u Parizu

Francuski mediji javljaju da je belgijska policija jutros ponovo izvela operaciju pretrage u istoj južnoj briselskoj četvrti, pri čemu su stanovnici evakuisani, a operacija je u međuvremenu okončana.

Mišel je jutros rekao radiju RTL da policija planira nove operacije u narednim satima i danima jer, kako je istakao, „pretnja i dalje postoji“.

On je dodao da će Belgija preispitati svoj nivo pripremljenosti za opasnost i razmotriti dodatne mere tokom dana.

Brisel, sedište EU i NATO, danima je bio pod jakim policijskim obezbeđenjem iz straha da i tamo ne dođe do incidenata nakon što je lane 13. novembra u Parizu izveden niz napada, podseća Rojters, dodajući da je nekoliko osoba umešanih u džihadističke napade u Parizu bazirano u Briselu.

Belgijska policija je juče tokom racije u Briselu ubila napadača naoružanog kalašnjikovim, saopštilo je belgijsko državno tužilaštvo.

Kad su policajci ušli u stan na jugu Brisela „jedan ili više ljudi su odmah otvorili vatru na njih čim su policajci razvalili vrata“, navodi se u saopštenju tužilaštva.

Oko pet sati kasnije, veći broj pripadnika policije je upao u zgradu i tada je „ubijen napadač naoružan kalašnjikovim“, ističe tužilaštvo, dodajući da se radi na utvrđivanju identiteta te osobe.

Mediji su spekulisali da je policijska akcija pokrenuta radi hvatanja Salaha Abdeslama, ključnog organizatora terorističkih napada u Parizu u novembru prošle godine u kojima je ubijeno 130 ljudi, ali je portparol tužilaštva to negirao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.