U trendu

Belgijski i francuski premijeri o jačanju borbe protiv terorizma

Predsednici vlada Belgije i Francuske Manuel Vals i Šarl Mišel obećali su danas da će ojačati saradnju u borbi protiv terorizma, a francuski premijer upozorio je da je samo pitanje vremena kada će se dogoditi sledeći ekstremistički napad u Evropi.

Vals i Mišel održali su danas u Briselu sastanak sa svojim ministrima policije, pravde i zvaničnicima obaveštajnih službi obe zemlje.

Mišel je rekao na zajedničkoj konferenciji za štampu posle sastanka da je u centru pažnje bila sadašnja pretnja Islamske države i drugih ekstremističkih grupa, tok istrage napada od 13. novembra u kojima je ubijeno 130 ljudi u Parizu, lekcije koje treba izvući iz tih dogadjaja i potrebne mere na bilateralnom i na evropskom nivou.

„Nema nultog rizika“, rekao je Mišel i dodao da je Evropa suočena s novim pretnjama i mora brzo da se prilagodi i poveća saradnju na svim planovima, obaveštajnom, pravnom i policijskom. 

Mišel je pozvao na odlučno delovanje svih 28 članica EU, a medju merama EU traži se brzo odobrenje sistema podele podataka avionskih putnika, sistematske provere putnika unutar slobodne šengenske zone i formiranje evropske granične službe.

Napadi izvedeni u Parizu su organizovani iz Belgije, i osumnjičeni organizator Abdelhamid Abaud je živeo u Briselu. Posle napada, u Francuskoj je izražena sumnja u odlučnost belgijske policije u pronalaženju osumnjičenih radikalnih islamista.

Francuski premijer Vals je nastojao da umanji te sumnje i rekao da su „Belgija i Francuska ponovo zajedno“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.