U trendu

Berlin upozorava Tursku da ne krene u lov na veštice

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer pozvao je danas Tursku da ne krene u lov na veštice protiv političkih protivnika posle uvodjenja vanrednog stanja, koje je sinoć objavio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Važno je da „vanredno stanje bude ograničeno na neophodno vreme“ na kraju koga treba „odmah da bude ukinuto“, navodi u saopštenju nemački šef diplomatije.

Štajnmajer je pozvao Ankaru da poštuje princip pravne države i da održava meru u primeni vanrednog stanja.

„Pokušaj puča ostavio je duboke tragove u turskoj politici i društvu“, rekao je Štajnmajer i dodao da samo umešanost u krivično kažnjiva dela treba da budu predmet državnih mera, a ne „pretpostavljeno političko mišljenje“, i rekao da je to i u interesu Turske.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan objavio je sinoć uvodjenje tromesečnog vanrednog stanja u Turskoj posle neuspelog puča prošle nedelje.

Erdogan je rekao da je uvodjenje vanrednog stanja bilo potrebno da bi se iskorenili svi elementi terorističke organizacije umešane u pokušaj državnog udara, misleći na mrežu propovednika Fetulaha Gulena.

Turska vlada optužila je turskog muslimanskog propovednika koji živi u samoizgnanstvu u SAD, Fatulaha Gulena za organizovanje puča. Gulen je demantovao svaku umešanost u puč, ali Turska traži njegovo izručenje.

Erdogan je na konferenciji za štampu sinoć rekao da uvodjenje vanrednog stanja nije protiv demokratije, vladavine prava i slobode. Po njegovim rečima, demokratija u Turskoj neće biti ugrožena.

Prema poslednjem zvaničnom bilansu u pokušaju puča poginulo je 312 ljudi, medju kojima 145 civila, 60 policiajaca i tri vojnika. Takodje je ubijeno 104 pobunjenika.

Posle puča uhapšeno je oko 10.000 ljudi, a oko 55.000 je suspendovano s posla ili otpušteno, navodi agencija Frans pres prema svom proračunu na osnovu izveštaja medija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.