U trendu

Bil Klinton kao baštovan?

Ako SAD u utorak dobiju Hilari Klinton za prvu ženu predsednicu, postavlja se pitanje kako će oslovljavati ubuduće njenog supruga, inače, bivšeg predsednika Bila Klintona. Reč je, prenosi Hina, o dvostrukoj istorijskoj novini.

Nijedan muškarac nije ušao u Belu kuću kao suprug predsednice i nikada bivši predsednik nije bio oženjen predsednicom.

„Prvi gospodin“ je titula koja bi se mogla nametnuti u neslužbenom obliku, procenjuju stručnjaci, dodajući da „prvi suprug“ ili „prvi muškarac“ ne zvuče primereno.

Neki već govore da Klinton titula „prvog gospodina“ nikako ne bi pristajala, podsećajući na njegove afere sa ženama i nimalo “džentlmensko“ ponašanje.

„U SAD-u imamo šest guverenerki i njihovi supruzi neslužbeno nose titule prvog gospodina“, kazala je Lisa Grots, inače, ekspert za protokol.

Cela stvar se čini složenijom jer se radi o Klintonovima.

Klinton (70) bio je predsednik od 1993. do 2001., a kada ste jednom bili na čelu države titulu predsednika imate doživotno, kazala je istoričarka Alida Blek.

„Zadržaće tu titulu. Prema protokolu, biće predsednica Klinton i bivši predsednik Klinton“, tvrdi ona.

Podseća i na slučaj s porodicom Buš, odnosno na Džordža Buša (43. predsednika) i njegova oca Džordža, 41. predsednika.

„Imali smo predsednika Buša i bivšeg predsednika Buša. Kada su bili zajedno tako smo ih oslovljavali“, kazala je Blek.

„Da je Hilari udata za nekoga ko nije bio predsednik, bio bi prvi gospodin. Ali Bil Klinton je bivši predsednik i ne može biti “prvi gospodin“ jer je to niža titula od predsedničke“, objasnila je ona.

Lisa Grots smatra da će Bil Klinton iz poštovanja prema supruzi zajedno s njom pronaći rešenje. Napominje se i da je Klinton vrlo aktivan i mesecima je angažovan u kampanji svoje supruge, ali je jasno da on ne može da radi niti da prima platu ako se vrati u Belu kuću.

„To je protivzakonito“, kazala je Blek.

Ipak, navodi se, predsednica Klinton bi mu mogla poveriti neku neslužbenu, neplaćenu misiju, kao što je Bil to učinio za Hilari tokom njegovog prvog mandata. Klintonova je, naime, tada radila na reformi zdravstvenog osiguranja koja se pokazala neuspešnom.

Američke prve dame imaju svoje osoblje u Beloj kući i šefa kabineta i po ustaljenom običaju bave se stvarima do kojih im je stalo, ali ne izazivaju polemike. Laura Buš je bila posvećena pitanju obrazovanja, dok se Mišel Obama fokusirala na vrtlarenje, borbu protiv gojaznosti i zaštitu veterana.

A politični Bil Klinton kao povrtlar? Teško zamislivo, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.