U trendu

Bivši Đinđićev telohranitelj pet meseci zatočen u Libiji

Bivši telohranitelj ubijenog premijera Zorana Đinđića Srđan Babić već pet meseci je zatočen u Libiji. Babića drži lokalna islamistička milicija. Nejasne su okolnosti pod kojima je zatočen. Za njega nije tražen nikakav novčani otkup, niti je optužen za bilo kakvo krivično delo. Kada je „priveden“, rečeno mu je da je to „radi njegove lične sigurnosti“. Ipak, pet meseci kasnije, on je i dalje zatočen, a kontakt sa porodicom omogućen mu je tek preksinoć.

Babić je javnosti poznat kao čovek koji na jedinom snimku posle atentata na Đinđića zaustavlja automobile u Nemanjinoj ulici kako bi smrtno stradali premijer brzo bio prevezen u Urgentni centar. Posle ubistva Đinđića radio je u MUP-u Srbije, u Žandarmeriji, odakle je otpušten nakon smene Gorana Radosavljevića Gurija sa mesta komandanta ove jedinice.

U Libiji je radio kao tim lider u francuskoj kompaniji „Argus sikjuriti prodžekts” (ASP) koja se bavi obezbeđenjem i logističkom podrškom diplomatskim misijama, međunarodnim organizacijama, kao i međunarodnim i naftnim kompanijama. Radio je u menadžment timu koji je obezbeđivao italijansku naftnu kompaniju ENI u Libiji.

Babićeve muke počele su krajem marta ove godine, kada je menadžer za Libiju kompanije ASP Aleksander Has, inače iz Austrije, kidnapovan na putu za aerodrom Metiga, u tom trenutku jedinom operativnom aerodromu u blizini Tripolija. Danas, pet meseci kasnije, ispostavlja se da je Hasa uhapsila lokalna milicija „El Majd“ koja bi trebalo da radi pod kontrolom MUP-a Libije.

Nakon hapšenja Hasa, osoba koja se predstavila kao Muhamed iz tajne službe došla je u kompleks italijanske naftne kompanije i zatražila da se Babić pojavi u kancelariji lokalne milicije „El Majd“, kako bi navodno dao izjavu. Babić se odazvao pozivu, dao izjavu, posle čega je pušten. Tom prilikom mu je i oduzet pasoš kao navodna garancija da će se ponovo odazvati pozivu. Dan kasnije je ponovo pozvan, a zatim zadržan sve do današnjeg dana.

Njegova supruga Vesna i sin Strahinja pet meseci žive u strahu. Pomišljali su i da je ubijen. Te crne slutnje se srećom nisu obistinile jer se Babić preksinoć javio supruzi telefonom.

Vesna za „Politiku“ prepričava kako je taj razgovor izgledao:

– On je u jako teškom stanju. Kaže da je smršao 20 kilograma i da za sve vreme zatočeništva nije video ni sunce, ni mesec. Zatočen je u prostoriji bez svetlosti i vazduha. Prvo me je pitao zbog čega je zatočen. Nisam znala šta da mu kažem, jer ni sama ne znam – kaže Vesna Babić.

Ona objašnjava da je odlučila da se obrati „Politici“ jer sluti da je država malo uradila na Babićevom oslobađanju. U poslednjih pet meseci bila je u kontaktu sa ambasadom Srbije u Tripoliju, kao i sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije, ali i Bezbednosno-informativnom agencijom.

– Uveravali su me da rade sve što mogu na oslobađanju Srđana. Govorili su da su u kontaktu sa njim, čak i da bi bilo dobro da pišem pisma njemu, najbolje na engleskom, kako bi oni koji ga drže zatočenog mogli da vide da nije reč o šiframa. Napisala sam tri pisma, a ambasada me je uveravala da je on ta pisma dobio. Međutim, preksinoć sam iz razgovora sa njim shvatila da ništa od napisanog nije stiglo do njega – kaže Vesna Babić.

Ona dodaje da joj je najteže palo to što je saznala da je njen suprug, pre nego što je zadržan, tražio utočište u Ambasadi Srbije u Tripoliju. Tvrdi da je ambasador Oliver Potežica odbio da pruži utočište njenom suprugu u ambasadi.

Potežicu juče nismo uspeli da dobijemo, ali smo razgovarali sa konzulom Gradimirom Gajićem, koji kaže da ambasada čini sve što može iako ne otkriva nijedan konkretan potez. Gajić je naglasio da se sve informacije šalju Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i da za Babića nije tražen nikakav otkup, kao i da ne zna zbog čega je on zadržan u Libiji.

Vesna Babić je pisala premijeru Srbije Aleksandru Vučiću sa molbom da pomogne njenom suprugu.

– Ako se ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ponudio da pomogne hrvatskom državljaninu koji je bio zatočen u Egiptu, onda bi valjda red bio i da država pomogne svom državljaninu koji je zatočen već pet meseci u Libiji – kaže Vesna Babić. Ivica Dačić juče nije odgovarao na pozive i poruke „Politike“. Ni iz BIA nismo uspeli da dobijemo komentar ili više informacija o ovom slučaju.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.