U trendu

Bivši izraelski ministar odbrane najavio kandidaturu za premijera

Bivši ministar odbrane Izraela, Moše Jalon koji je nedavno dao ostavku na tu funkciju i povukao se iz političkog života, najavio je danas da namerava da se kandiduje premijera.

„Nameravam da se nadmećem za rukovodstvo Izraela na sledećim izborima“, rekao je on.

Jalon je uz to kritikovao premijera Benjamina Netanjahua za koga je rekao da pokušava da uplaši gradjane bezbednosnim pretnjama kako bi skrenuo pažnju sa drugih problema Izraela.

„Iranski nuklearni program koji je stavljen na led nakon potpisivanja sporazuma, ne predstavlja neposrednu egzistencijalnu pretnju po Izrael. Pretnja je ograničena tokom perioda sporazuma i moramo se pripremiti za buduće dogadjaje“, rekao je Jalon koj smatra da „u ovo vreme i u doglednoj budućnosti nema egzistencijalne pretnje Izraelu“.

On je ocenio da je javrejska država najjača u regionu i da postoji ogroman jaz izmedju nje i svake zemlje i organizacije oko nje.

„Zato bi bilo ispravno da rukovodstvo Izraela prestane da plaši gradjane i prestane da im govori da smo na ivici drugog holokausta“, rekao je Jalon.

On smatra da izraelsko rukovodstvo pokušava da skrene pažnju gradjana. „To je pogrešan pristup misliti da ako uteramo strah u gradjane, zaboraviće na korupciju, socijalne razlike, visoke troškove života i druge izazove na vratima rukovodstva“, rekao je bivši šef armije, koga je na funkciji ministra odbrane zamenio Avigdor Liberman, vodja ultranacionalističke partije „Izrael naš dom“.

Jalon je objašnjavajući svoju odluku da podnese ostavku rekao da su ekstremistički elementi preovladali zemljom.

Osvrćući se na političku buru koja je dovela do ostavke, rekao je da se našao u teškim političkim nesporazumima sa Netanjahuom o ključnim vrednostima i borbi protiv rasizma koja je prožela i Izraelske odbrambene snage (IDF) i naškodila im.

Libermanu koji ga je zamenio, nedostaje vojno iskustvo.

Netanjahu, koga je Jalon danas nazvao „uterivačem straha“, u maju prošle godine je četvrti put postao premijer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar