U trendu

Bivši pakistanski predsednik Mušaraf proglašen nevinim u slučaju ubistva

Bivši pakistanski predsednik Pervez Mušaraf proglašen je nevinim u slučaju ubistva separatističkog vodje Akbara Bugtija, ubijenog 2006. u vojnoj operaciji u pakistanskoj provinciji Beludžistan, javili su danas advokati.

Presuda je izrečena u antiterorističkom sudu u jugozapadnom gradu Keti, glavnom gradu provincije Beludžistan.

Sud je prihvatio argument odbrane da Mušaraf nije imao nikakve veze sa tim ubistvom, rekao je njegov advokat Ahtar Šah i dodao da je njegov klijent stalno govorio da nije kriv od kada je pokrenut sudski postupak 2009.godine.

Mušarafova vlada je sredinom 2000-ih pokrenula akcije protiv separatističkih pobunjenika u provinciji Beludžistan, a Bugti je ubijen u operaciji 2006. Separatisti u toj provinciji žele punu autonomiju od Islamabada i bore se za veći udeo u prihodima od prirodnih bogatstava njihovog regiona. 

Tužbu protiv Mušarafa podneo je Bugtijev sin Džamil Bugti. Bugtijev advokat rekao je da će se žaliti na presudu.

Sedamdesetogodišnji Mušaraf došao je na vlast 1999. u vojnom udaru a povukao se 2008. godine. Kasnije je napustio zemlju ali se vratio u Pakistan u martu 2013. nadajući se političkom povratku.

Umesto političkog povratka upleten je u više sudskih procesa, uključujući i po optužbama za izdaju vezanih za njegovu odluku 2007. godine da proglasi vanredno stanje i privede jedan broj istaknutih sudija.

Mušaraf koji nije bio danas prisutan u sudu, oslobodjen je uz kauciju dok traju svi sudski postupci protiv njega. On živi uz velike mere obezbedjenja u južnom gradu Karačiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.