U trendu

Bivši ruski ministar pronađen mrtav u Vašingtonu

Mihail Lesin, ruski milioner blizak Kremlju, pronađen je mrtav u jednoj hotelskoj sobi u Vašingtonu, javila je američka televizijska mreža Ej-Bi-Si pozivajući se na ruske i američke izvore.

Lesin, bivši ruski ministar za telekomunikacije, koga je opozicija optuživala za ućutkivanje medija u Rusiji, pronađen je mrtav u četvrtak u jednom hotelu u Vašingtonu.

„Lesin je mrtav i još ne možemo da poverujemo u to“, izjavila je Margarita Simonijan, urednica javnog servisa ruske televizije RT, koju je osnovao Lesin.

Prema njenim rečima, bivši ruski zvaničnik je umro od srčanog udara.

Gradske vlasti u Vašingtonu saopštile su da je otvorena istraga o okolnostima njegove smrti i da je smrtni slučaj ruskog državljana prijavljen ruskoj ambasadi u SAD.

Lesin je doprineo formiranju RT-a, mreže televizijskih kanala koji emituju programe na engleskom, španskom i arapskom jeziku. RT ima dopisništvo u Vašingtonu.

Republikanski senator iz Misisipija Rodžer Viker zatražio je u julu 2014. godine federalnu istragu o Lesinu pod sumnjom da učestvuje u pranju novca u SAD.

Lesin je bio ministar za telekomunikacije od 1999. do 2004. godine, potom savetnik za medije ruskog predsednika Vladimira Putina, kao i direktor holding kompanije za medije gasnog giganta Gasprom, funkciju koju je napustio prošle godine navodeći porodične razloge.

Njegovo bogatstvo se procenjuje na oko 28 miliona dolara. Lesin poseduje nekretnine u Evropi, kao i nekoliko privatnih rezidencija u Los Anđelesu. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.