U trendu

Bleru žao zbog grešaka u Iraku

Bivši britanski premijer Toni Bler izjavio je da mu je žao zbog „grešaka“ napravljenih u invaziji pod vođstvom SAD na Irak 2003. godine, ali da ne žali zbog svrgavanja s vlasti iračkog diktatora Sadama Huseina.

„Mogu da kažem da se izvinjavam zbog činjenice da su obaveštajni podaci koje smo dobili bili netačni, zato što, iako je (Sadam) obimno koristio hemijsko oružje protiv svog naroda i drugih, nije postojao program u obliku u kojem smo mi mislii da postoji“, izjavio je Bler za Si-En-En.

SAD i Velika Britanija su rat protiv Iraka pokrenule na osnovu informacija da Sadamov režim poseduje oružje za masovno uništenje, koje su se kasnije pokazale kao netačne.

Bler se, takođe, izvinio i za „neke od grešaka u planiranju i grešku u razumevanju šta će se desiti kada se ukloni režim“.

„Teško mi je da se izvinim za uklanjanje Sadama. I danas mislim da je bolje da on nije tamo nego da je tamo“, kazao je Bler.

Bivši britanski premijer je priznao da „ima elemenata istine“ u mišljenju da je invazija na Irak 2003. osnovni uzrok uspona Islamske države.

„Naravno, ne možete reći da mi koji smo uklonili Sadama 2003. ne snosimo nikakvu odgovornost za situaciju u 2015. Ali je takođe važno shvatiti da bi Arapsko proleće koje je počelo 2011. takođe imalo taj uticaj na Irak danas, kao i da se Islamska država u stvari razvila iz svoje baze u Siriji, a ne u Iraku“, ocenio je Bler u intervjuu za američku mrežu CNN.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.