U trendu

Bliskoistočni mirovni skup odložen do leta

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas da je bliskoistočni mirovni skup, planiran za 30. maj, odložen do leta.

On je objasnio da državni sekretar SAD Džon Keri „ne može da dodje 30. maja (u Pariz), tako da je skup odložen“.

„Biće održan na leto. Ta inicijativa je neophodna“, preneo je izraelski novinski sajt Ynet izjavu Olanda za radio Evropu 1.

Palestinci su pozdravili francusku inicijativu čiji je cilj pripremanje bliskoistočne konferencije i obnova mirovnog procesa.

Na njemu će se okupiti predstavnici četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika (UN, SAD, Rusije i EU), Saveta bezbednosti UN, Arapske lige i 20 drugih zemalja, ali neće biti ni Izraelaca ni Palestinaca.

Izrael se protivi konferenciji za koju tvrdi da će omogućiti Palestincima da izbegnu direktne pregovore i kompromise.

Palestinski zvaničnik Saeb Erekat izjavio je sinoć za izraelski list Haarec da je Keri rekao palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu da namerava da prisustvuje preliminarnom skupu šefova diplomatija u Parizu pred konferenciju.

Stejt department u tom trenutku nije još potvrdio da će Keri doći na taj skup, već je samo rečeno da on ne može da dodje u Pariz 30. maja.

Keri će se u sredu u Kairu sastati sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, najavio je Stejt department, prenosi Haarec. Očekuje se da će francuska mirovna inicijativa biti glavna tema razgovora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar