U trendu

Bogate članice razbiće EU nametanjem svojih interesa

Predsednik Poljske Andžej Duda rekao je danas u Oslu da velike, razvijene i moćne članice Evropske unije razbijaju Uniju nametanjem svojih interese ostalima.

„Mi Poljaci i drugi narodi Srednje Evrope koji su u EU ušli posle pada gvozdene zavese najviše osećamo da EU nije, možda jer tako osećaju lideri nekih velikih vrlo bogatih država Zapadne Evrope, unija ravnopravnih“, kazao je Duda u debati posle predavanja u Norveškom Nobelovom institutu u Oslu, javila je poljska privatna televizija TVN24.

Poljski predsednik ocenio je da takav pristup starih članica EU eliminiše iz ujedinjene Evrope najvažnije elemente kao što su solidarnost i zajednička odgovornost.

„Treba se zamisliti kako da se to vrati. Smatram da uopšte da put za to ne može bude stvaranje nečega što nazivamo Unija u dve brzine. To neće ojačati EU, već će je samo oslabiti i razbiti. Uniji je potrebno više solidarnosti, ali takodje više tolerancije i uzajamnog razumevanja“, kazao je Duda.

Predsednik Poljske rekao je da bi u EU trebalo da obavezuje princip koji je preuzeo NATO – svi za jednog jedan za sve. On je ocenio kada je NATO u pitanju, da i tu postkomunističke nove članice imaju utisak da su ušle u NATO ali da NATO nije stigao do njih.

„Mi Poljaci ali i ostali narodi Srednje i Istočne Evrope ponavljamo stalno da želimo veće prisustvo NATO na njegovom istočnom krilu. Imamo oséćaj da smo ušli u zapadni vojni savez, ali da NATO nije do kraja došao kod nas“ rekao je poljski predsednik.

Duda je konstatovao da je ranije svet bio mirniji, ali da je s budjejem imperijalnih ambicija Rusije Srednja Evropa prestala da bude bezbedna.

„Ako tome dodamo sve agresivne postupke Rusije, mislim sada samo na ozbiljne, vojne agresivne manevre, izgrede u vazduhu nad Baltičkim morem, očigledno je da je naše uznemirenje povodom naše bezbednosti i slobode, ali i suvereniteta koji smo ne tako davno ponovo stekli, s naše taške gledišta u potpunosti opravdano“, kazao je Duda.

Predsednik Poljske založio se za dijalog s Rusijom i dobre posebno privredne odnose, ali za dijalog s pozicije NATO kao partnera koji je toliko jak da se niko ne usudjuje da ga napadne.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar