U trendu

Borba za kontrolu američkog Senata

Kontrola nad Senatom, gornjim domom Kongresa SAD (parlamenta) tema je danas na kombinovanim izborima, dok se republikanci nadaju da će, oslanjajući se na mali broj saveznih država čija je odluka nepredvidiva, odbraniti svoju tesnu većinu u glasanju nepredvidivog ishoda.

U dve države obično sklone republikancima – Severnoj Karolini i Misuriju, demokrate nastoje da ih zbace. Dok glasanje odmiče, u obe države izgleda da odluka može pretegnuti i na jednu, i na drugu stranu.

U državama sklonim demokratama – Viskonsinu, Ilinoisu, Nevadi, Nju Hempširu i Pensilvaniji, demokratski kandidati su na završnim mitinzima pokušali da svoje republikanske protivnike direktno povežu s republikanskim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom da bi ih dezavuisali.

„Donald Tramp kaže da su klimatske promene prevara Kineza, a Pat Tumi je uz njega“, rekla je o svom republikanskom rivalu kandidatkinja demokrata u  Pensilvaniji za Senat Kejti Mek Ginti na završnom mitingu u Pitsburgu u ponedeljak, s predsedničkom kandidatkinjom demokrata Hilari Klinton. „Mi smo uz nju (Hilari Klinton), klimatske promene jesu na glasačkom listiću!“.

Ankete pokazuju da Klinton ima tesno voćstvo pred Trampom, i da republikancima preti da izgube većinu od 54:46 u Senatu, koju su osvojili pre samo dve godine.

Zaista trka za Senat visi o koncu u pet saveznih država, i bilo koja od njih može da presudi o tome koja stranka će kontrolisati Senat posle teške i skupe predizborne kampanje.

Demokrate treba da prikupe samo četiri mesta u Senatu da bi dobili većinu ako Hilari Klinton pobedi u trci za Belu kuću te će moći da pošalje potpredsednika SAD da prevagne u glasanju kada odnos glasova bude 50:50, a ako pobedi Tramp, demokratama će trebati pet poslaničkih mesta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.