U trendu

Bregzit: Bogati i mladi žele ostanak, siromašni i stari ne

Imućni i mladi Englezi glasaće danas za ostanak u Evropskoj uniji, a većina starijih i siromašnih će reći da Britanija treba da izađe iz Unije, dok je među ženama najveći broj onih neopredeljenih – 18 odsto.

To je pokazao grafikom objavljen u britanskom magazinu Ekonomist, prema kome 48 posto siromašnih Britanaca želi izlazak iz unije, a 30 odsto njih želi da Britanija ostane u EU, dok 16 odsto te poopulacije nema stav o ovom pitanju.

Za ostanak Britanije u EU je i 49 posto bogatih ispitanika, a 11 odsto je neopredeljeno.

Većina starijih, 58 posto ispitanih, se izjasnila da njihova zemlja treba da napusti EU, dok su se mladi velikom većinom od 63 posto izjasnili da je budućnost Britanije unutar unije.

Menju ženama je zabeležen najveći broj neopredeljenih, 18 posto. Britatanke koje imaju stav o ovom pitanju, u 40 posto slučajeva žele da napuste uniju.

Muska populacija je podeljena, pa tako 45 posto njih je za ostanak a 42 posto za izlazak iz Unije.

Grafikon prikazuje i stav simpatizera vladajućih i opozicionih stranaka, koji su se izjasnili u skladu sa stavovima svojih lidera iskazanih kroz kampanju.

Kladionice: Sve veća šansa za ostanak Britanije u EU

Najveća britanska internet kladionica „Betfer“ saopštila je da rastu šanse da na današnjem referendumu o ostanku Britanije u Evropskoj uniji građani izglasaju ostanak u Uniji.

Verovatnoća da će Britanija ostati u 28-članom bloku sada iznosi 86 odsto, a šanse za Bregzit samo 14 odsto, naveo je „Betfer“, a prenela agencija AP.

Ta internet kladionica navodi da je do sada na klađenje oko ishoda referenduma uplaćeno oko 55 miliona funti, što je novi rekord, pošto je premašen iznos od 40 miliona funti koji su kladioničari uplatili na klađenje u ishod predsedničkih izbora u SAD 2012. godine.

Indeks londonske berze FTSE100 je danas ojačao 1,5 odsto, zahvaljuući tome što jenjava neizvesnost uzrokovana mogućim Bregzitom.

Merkelova: Nakon Bregzita, svi da porazgovaramo o budućnosti

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se nada da će Britanci glasati za ostanak u Evropskoj uniji, na referendumu koji nervozno prate ekonomisti i političari širom sveta.

Merkelova je rekla da bi volela da, nakon Bregzita, svi porazgovaraju o budućnosti bloka – ne samo šest država osnivača ili samo članovi evrozone, prenosi Rojters.

Merkelova je dodala da već sledećeg utorka, na samitu lidera EU, može da se održi „miran sastanak“.

Danci Britancima: I mi mrzimo EU, ali molimo vas ostanite

Danski list „Berlingske“ je danas objavio editorijal na engleskom jeziku u kojem moli građane Britanije da ostanu u Evropskoj uniji, strahujući da bi evroskeptična Danska mogla da izgubi svog ključnog saveznika u Briselu.

„Mi u Danskoj razumemo vaš skepticizam u vezi EU, možda bolje od bilo koje druge zemlje. Tri puta smo glasali protiv Unije, 1992, 2000. i 2015, ali nikad nismo glasali da izađemo iz tog bloka“, navodi desno nastrojeni list, a prenela je agencija AFP.

„Ostanimo i borimo se za pragmatičnija, bolja i održivija evropska rešenja“, poziva danski list i dodaje da je glas Britanije u EU potreban zbog „borbe za slobodnu trgovinu i ublažavanje propisa i birokratije“.

Karikatura na naslovnici „Berlingskea“ prikazuje polugolog muškarca sa polucilindrom na glavi i kišobranom, koji je strgnuo sa sebe odelo u bojama britanske zastave, kako za sobom silovito zatvara vrata na kojima je zastava EU.

Danska, članica EU od 1973. godine, odbacila je Sporazum iz Mastrihta na referendumu 1992. godine, a tek sledeće ga je prihvatila kad joj je odobreno da ostane van evrozone i da zadrži samostalnost u odbrani, pravdi i unutrašnjim poslovima.

Danski glasači su takođe odbacili priključivanje evrozoni 2000. godine, a predlozi da se ukinu neki od iznimaka Danske u odnosu na zakone EU su odbačeni na referendumu u decembru prošle godine.

Nevreme ometa Britance u glasanju

Na dan kada Britanci glasaju na referendumu za ostanak ili izlazak njihove zemlje iz EU, jugoistok Engleske pogodile su obilne padavine, koje su izazvale poplave na ulicama, poremećaj u saobraćaju i zatvaranje dva biračka mesta u Londonu.

Na jugozapadu Londona, dva birališta u naselju Kingston apon Temz premeštena su na druge lokacije zbog poplava u tom području, prenosi Rojters.

Jaka kiša izazvala je i poremećaj u radu metroa u Londonu i železničkih mreža u okolnim predgrađima.

Britanska meteorološka služba saopštila je da se dodatne padavine praćene grmljavinom očekuju danas popodne i uveče u Londonu i na jugoistoku zemlje.

Agencija za životnu sredinu izdala je upozorenje od poplava dok je Londonska vatrogasna služba objavila da je primila više od 550 hitnih poziva zbog loših vremenskih prilika.

Na nebu iznad Londona sinoć su sevale munje praćene jakom kišom.

Fotografije, napravljene iz vazduha, pokazuju poplavljene automobile u gradu Horšam, koji se nalazi južno od Londona.

Rekordan broj glasača

Na referendumu u Britaniji o ostanku ili izlasku te zemlje iz EU registrovan je rekordan broj ljudi – 46.499.537, javio je danas BBC. BBC navodi da je ovo treći referendum u istoriji zemlje.
Britanski premijer Dejvid Kameron sinoć je uputio poslednji poziv glasačima uoči referenduma.

Uz podršku bivšeg premijera Gordona Brauna, i Džona Mejdžora, lidera liberalnih demokrata, Kameron je pozvao birače da „odbace neistine“ onih koji podržavaju izlazak iz EU i da na prvom mestu misle na ekonomiju i radna mesta, preneo je Gardijan.

Taj list dodaje da je jaka kiša pogodila London i jugoistok Engleske, spekulišući da bi to moglo da utiče na izlaznost.
Nevreme je, kako se navodi, poremetilo saobraćaj u Londonu.

Burna kampanja

Ključna pitanja u kampanji bila su ekonomija i imigracija pri čemu je svaka od strana optuživala onu drugu za raspirivanje straha, a na javno mnenje uticalao je i tragičan događaj u završnici kampanje kada je Džo Koks, proevropska poslanica opozicionih laburista, ubijena dok se prirpemala da održi sastanak sa biračima u Birstolu.

Iz Brisela su u prethodnom periodu više puta stizale poruke upozorenja na posledice britanskog izlaska iz Unije po obe strane, a predsednik Evropskog saveta Donald Tusk kaže da bi Bregzit „mogao da bude početak destrukcije ne samo EU, već i celokupne zapadne političke civilizacije“.

O potencijalnim posledicama britanskog referendima razmišlja se i na Balkanu, a stručnjak za region sa Londonske škole ekonomije Džejms Ker-Lindzi ocenio je za Tanjug da se odlukom Britanaca o ostanku u Uniji ne bi mnogo toga promenilo ni za Evropu ni za Balkan dok bi „Bregzit“ vodio na „potpuno neistražen teren“.

Na birališta izaći britanski i irski državljani, kao i državljani Komonvelta koji imaju prebivalište u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i državljani UK u inostranstvu koji se poslednjih 15 godina nalaze biračkim spiskovima. Pravo glasa ovog puta imaće i građani Gibraltara.

Britanija je sličan referendum održala i 1975. godine kada je 67 odsto građana glasalo za ostanak te zemlje u Evropskoj ekonomskoj zajednici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.