U trendu

Brejvik tuži državu, pozdravlja nacističkim pozdravom

Masovni ubica Brejvik danas je, prilikom ulaska u sudnicu, uputio nacistički pozdrav.

Masovni ubica Anders Bering Brejvik (37), prilikom ulaska u improvizovanu sudnicu, okrenuo se ka novinarima i uputio nacistički pozdrav sa ispruženom desnom rukom.

Sudski proces se odvija na osnovu Brejvikove tužbe protiv norveške države zbog, kako kaže, kršenja ljudskih prava time što ga drže u izolaciji. Improvizovana sudnica se nalazi u fiskulturnoj sali zatvora Skijen.

Osuđeni Brejvik se pojavio obučen u crno odelo, sa belom košuljom, obrijane glave i pre nego što je seo, okrenuo se ka novinarima i pozdravio ih ispruženom desnom rukom.

Brejvik služi maksimalnu kaznu od 21 godine zatvora zbog ubistva 77 osoba – osam u bombaškom napadu ispred zgrade vlade u Oslu i još 69, mahom tinejdžera u kampu na ostrvu Uteja u julu 2011.

Tokom sudenja 2012. godine, Brejvik je više puta pozdravio okupljene improvizovanim nacističkim pozdravom – pesnicom desne ruke na srcu, a potom ispruženom rukom.

U pismu upućenom AFP 2014. godine, on je sebe opisao kao „militantnog nacionalistu“ i obećao svoju „vernost nacionalnom socijalizmu“.

Brejvik, koji je izolovan od drugih zatvorenika, tužio je norvešku državu zbog kršenja dve odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima koje zabranjuju „nehumano ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje“ i konvencije koja garantuje pravo na poštovanje „privatnog i porodičnog života“ i „prepiske“, prenosi AFP.

Iz bezbednosnih razloga, sudski proces se održava unutar zidina Skijen zatvora, oko 130 kilometara jugozapadno od Osla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar