U trendu

Britanija da se stidi rasne i klasne diskriminacije

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da će univerziteti morati da prijave koji udeo siromašnih i pripadnika etničkih manjina primaju od ukupnog broja kandidata, kako bi se okončala rasna i klasna diskriminacija kojih, po njegovim rečima „zemlja treba da se stidi“.

U članku za današnje izdanje lista Sandej tajms (Sunday Times) Kameron je napisao „ako si mladi crni muškarac, veća je verovatnoća da ćeš završiti u zatvoru nego na nekom od vodećih univerziteta“.

Rekao je da univerziteti kao što je Oksford, koji je i sam pohadjao, ne čine dovoljno da privuku talentovane ljude iz cele zemlje. Od 2.500 studenata koji su počeli studije na Oksfordu 2014, samo 27 su bili crnci, rekao je Kameron. Beli muškarci iz radničke klase su takodje slabo predstavljeni u visokom školstvu.

Kameron je rekao takodje da medju visoko rangiranim vojnim zvaničnicima i velikim korporacijama nema dovoljno ljudi iz etničkih manjina ili onih koji potiču iz radničke klase, što je, kako je naveo, rezultat „ukorenjene, institucionalne i podmukle“ diskriminacije.

„Ne zanima me da li je otvorena, nesvesna ili institucionalna, moramo je iskoreniti“, napisao je Kameron.

On je danas objavio da je imenovao poslanika laburističke stranke Dejvida Lamija da istraži predrasude u krivičnom pravosudju, posebno zašto je veća verovatnoća da će crnim prestupnicipa biti odredjen zatvor nego belim ljudima osudjenim za iste zločine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.