U trendu

Britanija i Francuska jačaju bezbednost u Kaleu

Velika Britanija i Francuska utvrđuju bezbednost oko kanalskog tunela i jačaju obaveštajne aktivnosti u borbi protiv krijumčara ljudi, nadajući se da će time odvratiti hiljade izbeglica od ideje da se upuste u ilegalno, ponekad smrtonosno putovanje ispod mora ne bi li se dokopali britanskih obala.

Bolji sistem ograda, kamere za nadzor, reflektori i infracrvena tehnologija za detektovanje biće postavljeni oko ulaza u Evrotunel u francuskom lučkom gradu Kale, što je zajednički poduhvat Francuske i Britanije koji je obznanjen danas.

Ministri unutrašnjih poslova Francuske i Velike Britanije, Bernar Kaznev i Tereza Mej, potpisaće danas sporazum o regulisanju priliva izbeglica koji iz francuske luke Kale beže u Britaniju.

Nakon toga, Kaznev putuje u Berlin gde će o izbegličkoj krizi razgovarati sa svojim nemačkim kolegom Tomasom de Mazijerom.

Kale je jedno od žarišta krize sa izbeglicama koje ovog leta stižu u Evropu u neuobičajeno velikim talasima.

Početkom juna je najmanje 10 migranata poginulo pokušavajući da se kroz tunel ispod kanala La Manš uvuče u Veliku Britaniju, u nadi da će tamo naći bolje sutra.

Mnogi su uspeli da se dokopaju Britanije neprimećeni, zakačeni za kamione. Jedan je nedavno stigao do Britanije – pešice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.