U trendu

Britanija nastoji da spase od bičevanja starijeg Britanca

Britanija je objavila da je zatražila od Saudijske Arabije da oslobodi jednog starijeg Britanca, kome u toj zemlji preti kazna od 350 udaraca bičem, zato što je kod njega pronađeno domaće vino, a ta kazna bi, prema rečima njegove porodice, mogla da ga ubije.

Karl Andri (74) osuđen je na 12 meseci u avgustu prošle godine, ali je još u zatvoru čekajući dalje kažnjavanje, zbog toga što je povredio stroge saudijske zakone o zabrani alkohola, pošto je policija pronašla flase sa vinom u njegovim kolima.

„Izrečene su dve kazne. Zatvorska kazna je okončana u avgustu, ali je ostalo bičevanje koje nije izvršseno, pa pretpostavljam da ga zbog toga još drže u zatvoru“, kazao je njegov sin Simon Andri za radio BiBISi, dodajući da ne znaju šta će se dalje događati.

On je naveo da je njegov otac, koji je 25 godina radio za naftne kompanije u toj zemlji, lošeg zdravlja, da se tri puta lečio od raka, a uz to ima i astmu.

„On je krhak stari čovek i plašim se da bi bičevanje za njega predstavljalo smrtnu kaznu“, kazao je sin, dodajući da je to razlog što je porodica veoma zabrinuta i nastoji da ga izvuče. Britansko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da osoblje ambasade u Rijadu redovno proverava zatvorenikovo zdravlje.

Ministri i visoki predstavnici vlade su pokrenuli to pitanje u pregovorima sa Saudijskom Arabijom i traže da on bude oslobđen, što je pre moguće, kazao je portparol Ministarstva.

Agencija Rojters navodi da u saudijskoj ambasadi u Londonu niko nije bio dostupan da odmah odgovori na to pitanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.