U trendu

Britanija nije jedina zemlja koja će napustiti EU?

Lider britanske evroskeptične stranke UKIP i pokreta za Bregzit Najdžel Faraž izneo je predviđanje da Velika Britanija neće biti jedina država članica koja će napustiti Evropsku uniju.

Faraž je u Evropskom parlamentu istakao da Britanci sada predstavljaju „svetionik nade“ za ostatak evropskog kontinenta“, nakon što su na referendumu 23. juna glasali za izlazak svoje zemlje iz 28-članog bloka, prenela je agencija AP.

Agencija podseća da su posle britanskog referenduma opozicione stranke u Holandiji, Francuskoj i Finskoj takođe pozvale na održavanje referenduma o ostatku ili izlasku svojih zemalja iz EU.

Faraž je rekao da želi da pregovori o izlasku Britanije iz Unije započnu brzo, ali je dodao da „čak i nikakav dogovor je bolji za Ujedinjeno Kraljevstvo od ovog očajnog sporazuma koji imamo“.

Lider UKIP-a je pozvao EU da Britaniji nakon izlaska da dobre uslove u sklopu novog trgovinskog sporazuma, ustvrdivši da bi u suprotnom to bilo loše za radna mesta u nemačkom automobilskom sektoru, što je u EP-u dočekano zvižducima i uzvicima neodobravanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.