U trendu

Britanija obučava saudijske pilote koji bombarduju Jemen?

Britanija obučava saudijske pilote uprkos postojećim optužbama za ratne zločine u Jemenu, a to su otkrile britanske liberalne demokrate, koje su opisale svoje otkriće kao „sramotno“ i pozvale na hitnu obustavu obuke, navodi britanski „Indipendent“.

„Sramota je da Vlada Britanije ne samo što naoružava saudijske pilote, već ih i obučava. Nasumično bombardovanje nevinih civila od strane Saudijske Arabije u Jemenu, u jasnoj suprotnosti sa međunarodnim humanitarnim pravom, sada je dobro dokumentovano. Vlada mora da okonča svoje saučesništvo u ovoj smrtonosnoj kampanji“, rekao je tom listu portparol stranke Liberalne demokrate Tom Brejk, prenosi danas Sputnjik.

Britanski ministar odbrane Majkl Falon na ovo je odgovorio da je saradnja sa Kraljevskom saudijskom avijacijom usmerena na unapređenje njihovog procesa gađanja, navodi „Indipendent“.

U vazdušnim napadima izvedenim 8. oktobra na pogrebnu ceremoniju u Sani, prema procenama UN, poginulo je 140 osoba, a više od 525 ljudi je ranjeno, dok mediji navode da je moguće da je poginulo 213 osoba.

U početku je arapska koalicija predvođena Saudijcima demantovala navode pobunjenika Huta da je umešana u incident, ali je kasnije pristala da se stvar ispita.

Jemen je od 2014. godine u vojnom sukobu između vladinih snaga, na čijem je čelu predsednik Jemena Abd Rabu Mansur Hadi, i pobunjenika Huta koje podržavaju jedinice vojske lojalne bivšem predsedniku Jemena Aliju Abdulahu Salehu.

Od marta 2015. godine saudijska koalicija, koja se sastoji uglavnom od zemalja Persijskog zaliva, izvodi vazdušne napade na opozicione Hute na Hadijev zahtev, podseća Sputnjik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.