U trendu

Britanija optužila Španiju za povredu teritorijalnih voda Gibraltara

Velika Britanija optužila je večeras Španiju da su njena policijska plovila i helikopter carinske službe povredili teritorijalne vode i vazdušni prostor Gibraltara, majušne britanske teritorije na jugozapadu Španije.

Visoki zvaničnik britanskog Forin ofisa Hjugo Svajr (Hugo Swire) rekao je da su španski brodovi „više puta ušli“ na područje Gibraltara, a da o tome nisu obavestili gibraltarske vlasti.

Prema njegovim rečima, iako se veruje da su upadi deo potere za gliserom koji švercuje narkotike, radi se o nezakonitom postupanju.

Glavni ministar Gibraltara Fabijan Pikardo ocenio je da je španska pomorska potera, potpomognuta helikopterom u niskom letu, najobičnije „razmetanje“ koje se španskim vlastima obilo o glavu, pošto je jedan osumnjičeni švercer droge uspeo da umakne.

Međutim, preostala dva švercera španske nacionalnosti, dopala su šaka progoniteljima.

Pikardo je rekao da je španska policija, dok je gliseru bila za petama, u jednom trenutku ušla u britanske vode, a šverceri su za to vreme u more bacali bale, za koje se veruje da su bile pune droge. 

Španija i Gibraltar imaju dugu istoriju pograničnih incidenata.

Gibraltar je od 1713. godine, na osnovu Utrehtskog ugovora, pripao Britaniji. Španija od tada uporno traži da joj ta teritorija bude vraćena.

Pikardo se požalio na nedostatak saradnje između gibraltarskih i španski snaga jer „svi žele da zaustave švercere droge“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.