U trendu

Britanija šalje još 30 vojnika na Kosovo

Britanija će uputiti još oko 30 vojnika u Kfor početkom iduće godine, saopštio je britanski ministar odbrane Majkl Falon.

Njihova uloga će biti da ojačaju aktivnosti Kfora u domenu prikupljanja obaveštajnih podataka, nadzora i izviđanja, navodi se u saopštenju postavljenom na sajtu britanske vlade.

Oni će na Kosovu ostati godinu dana kako bi ojačali snage Kfora nakon što je NATO od saveznika tražio da dodatno podrže Kfor, kažec se u saopštenju.

„Na Zapadnom Balkanu postoje značajni izazovi u pogledu bezbednosti i stabilnosti. NATO ostaje ugaoni kamen naše odbrane. Nastavljajući da brani bezbednost Evrope, Britanija jaca bezbednost kod kuće“, rekao je Falon i podsetio da slanje dodatnih vojnika na Kosovo usledilo posle slanja vojnika u Eufor prošle godine.

Raspoređivanje ovih vojnika je deo šireg napora da se održi bezbednost na Balkanu, što ide u prilog interesima i bezbednosti Velike Britanije, dodao je britanski ministar.

U saopštenju se podseća da je na samitu NATO u Varšavi ove godine saveznici potvrdili da će Kfor nsataviti da doprinosi uspostavljanju sigurnog i bezbednog orkuženja na Kosovu, ali da će takođe „nastaviti da se prilagođava“.

Kao što je jasno rečeno u saopštenju iz Varšavae, promene u prisustvu NATO odražavaju uslove u zemlji. Cilj je da se uspostavi „samodovoljna bezbednost na Kosovu“, istaknuto je na sajtu britanske vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar