U trendu

Britanska štampa: Ubica se smejao, birao Britance i Francuze

Britanska štampa piše danas da je 23-godišnji napadač na plažu kod tuniskog letovališta Sus Sejfedin Jakubi i prenosi svedočenja preživelih da je pre nego što je u petak otvorio vatru iz „kalašnjikova“ skrivenog u suncobranu pažljivo birao žrtve.

Agencije, pak, prenose i poziv premijera Dejvida Kamerona da se pripreme za činjenicu da su mnogi od 38 ubijenih kod hotela sa pet zvezdica „Imperijal Marhaba“ španskog lanca RIU u popularnom mediteranskom letovalištu Port el-Kantavi, Britanci i da je tunisko Ministarstvo zdravlja saopštilo da je od sada deset identifikovanih, osam Britanaca, jedan Belgijanac i jedan Nemac.

„Svedoci tvrde da je naoružani napadač viđen kako se smeje i šali među onima koji su se kupali i sunčali usred dana, izgledajući kao svaki drugi turista“, piše „Dejli mejl“, prenoseći i tvrdnje da je „pažljivo birao žrtve koje će ubiti Kalašnjikovom“.

Britanci su bili njegova glavna meta na punoj plaži, piše list, dodajući da su među žrtvama i Nemci, Belgijanci i Tunižani.

„Smejao se i šalio kao svaki drugi mladić. Birao je u koga da puca. Nekim ljudima je govorio „idite“. Birao je turiste, Britance, Francuze“, rekao je jedan očevidac.

Tom Ričards, koji je došao na letovanje sa majkom i mlađim bratom, našao se „oči u oči“ sa teroristom u hotelu, gde su se skrivali.

„Gledao je pravo u mene, mislio sam da sam gotov. Ne znam zašto je stao. Mogao je da ubije sve“, rekao je Ričards, prema čijem svedočenju je Jakubi pucao u pod, što je njemu i njegovoj majci omogućilo da pobegnu u obližnji toalet.

„Dejli mejl“ navodi da su se mnogi turisti zabarikadirali u sobama pošto je 23-godišnji student otvorio vatru.

„Indipendent“ prenosi izjavu Ibrahima el-Gula koji radi u susednom hotelu da mu je napadač rekao: „Ne želim tebe da ubijem. Hoću da gađam turiste“.

Prema hotelskim radnicima, Jakubi je do plaže kod hotela stigao gumenim čamcem, a na plaži je bilo malo Tunižana zbog verskog praznika Ramazana.

Napadača, za kog se navodi da je iz grada Kafura u tuniskoj provinciji Silijana i da je studirao na Univerzitetu u Keruanu, ubile su snage bezbednosti.

Ranije danas agencije su prenele, pozivajući se na na nalog „Islamske države“ na „Tviteru“, da je ta ekstremistička grupa saopštila da je napad izveo „vojnik kalifata“, koji je grupa proglasila pre nepunih godinu dana na teritoriji Iraka i Sirije.

Islamisti su nazvali napadača Abu Jahja al-Kairavani – za šta se pretpostavlja da je njegovo „ratno“ ime, napao neprijatelje te džihadističke grupe i „jazbinu bluda, poroka i verskog otpadništva“.

Većina ubijenih pripadaju „državama članicama krstaške alijanse“ koja se bori protiv proglašenog kalifata, navela je IS na „Tviteru“, sugerišući na zemlje koje bombarduju njene pozicije na Bliskom istoku.

Britanski premijer obratio se putem televizije iz Dauning strita, ističući da su ubijeni nevini turisti a da su ih teroristi ubili jer se „teroristi protiv ljudi i zemalja koje se zalažu za mir, toleranciju i demokratiju“.

„Međutim, teroristi neće uspeti“, rekao je Kameron a prenosi Frans pres.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.