U trendu

Britanska štampa: Zapad treba da se stidi zbog rata u Siriji

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici pokrenuli su sukob u Siriji podržavajući „umerenu“ opoziciju, a Zapad pritom i ne zna ko su, zapravo, ti „ustanici“, piše britanski „Indipendent“.

Sirijska armija je poslednjih dana oslobodila od terorista gotovo polovinu teritorije istočnog Alepa, na kojoj živi više od 90.000 ljudi. Kako navodi autor teksta, prošle sedmice u tom sirijskom gradu, a verovatno i širom zemlje, počelo je „nešto što veoma podseća na rasplet sukoba“. Ipak, na Zapadu su to ili ignorisali ili su po navici naricali.

Prema mišljenju autora članka, ovakva reakcija povezana je s tim što su SAD i Evropa već odlučili kako da postupe s Alepom. On smatra da su prvobitno bile moguće dve varijante razvoja događaja.

Prva je da se pozove na novo primirje, da se obeća „umerenoj“ opoziciji više oružja i da se čak upute u Siriju (nove) snage specijalaca.

Druga varijanta, suprotna prvoj, jeste da se ustanici prepuste sudbini i da se „onome što je neizbežno dozvoli da se desi što pre“.

„Iskreno govoreći, stvara se osećaj da su SAD, EU i Velika Britanija već izabrale drugu varijantu, ali više vole da to za sada ne priznaju“, navedeno je u članku. Smena režima, koja je ostala suština politike Zapada prema Siriji, neće se dogoditi, konstatuje novinar.

Kako piše „Indipendent“, najverovatnije je da će se nadalje čuti optužbe da su zapadni pokrovitelji izdali Asadovu opoziciju, ali je ispravnije reći da ustaničke snage od početka nisu imale šanse.

„Asadova opozicija je uvek bila previše rascekpana da bi ispunila zadatak koji je preuzela na sebe. Ni SAD, ni Britanija, ni drugi… nije trebalo da joj pružaju čak ni onu podršku koja je opravdana“, navodi autor. Kada se postavlja pitanje o tome ko je kriv za sirijski sukob, ne sme se zaboravljati da je upravo Zapad započeo rat, učinio ga krvavijim i težim nego što je morao da bude, zaključuje autor.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)