U trendu

Britanski lekari u opštem štrajku

Hiljade lekara stažista širom Engleske danas učestvuje u prvom opštem štrajku u istoriji s ciljem da spreči reformu njihovih uslova rada koju želi da uvede konzervativna vlada premijera Dejvida Kamerona.

U ovom štrajku obuhvaćene su čak i hitne službe i porodilišta. Stažisti su već od početka godine organizovali četiri štrajka, ali prvi put su sada obuhvaćene sve usluge.  

Štrajk koji će se održavati dva dana od 8.00 do 17.00 po lokalnom vremenu, uticaće drastično na Državnu zdravstvenu službu (NHS) koja u Engleskoj zapošljava 53.000 takozvanih mladjih lekara, lekara sa stažom do deset godina, što je trećina lekarskog osoblja u zemlji.

Štrajk je organizovan pošto su u ćorsokaku pregovori vlade i mladjih lekara.

Britanski ministar zdravstva Džeremi Hant apelovao je na lekare da ne prekinu pružanje usluga hitne slžbe, ali je i naglasio da vlada neće dozvoliti da se ucenom natera da odustane od svog izbornog obećanja da će pojačati lekarski rad vikendom.

Više od 125.000 pregleda i operacija je otkazano i moraće ponovo da se zakazuju zbog štrajka koji se vodi oko spora vlade i Britanskog udruženja lekara.

Glavni razlog za štrajk je namera vlade da nametne novi ugovor lekarima stažistima, koji predvidja da oni rade više vikendom bez dodatnog plaćanja za ekstra sate. Vlada za uzvrat predlaže povećanje osnovne plate lekarima za 13,5 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.