U trendu

Bugarska na referendumu o smanjenju broja poslanika

Referendum na narodnu inicijativu zakazan je za oktobar u Bugarskoj radi odobravanja polovine od prevobitno postavljenih šest pitanja, a pre svega o smanjenju broja poslanika za polovinu, odlučio je danas Ustavni sud.

Glavno pitanje je da se broj poslanika u Sobranju Bugarske smanji sa 240 na 120. Najviši sud je presudio da je to „promena u obliku vladanja“ o kojoj moće da se odluči samo putem referenduma.

Ostala dva pitanja koja su postavili birači su uvodjenje izbora poslanika po većinskom sistemu u dva izborna kruga, umesto sadašnjeg proporcionalnog, i pitanje smanjenja državnih subvencija.

Referendum će se održati u oktobru, zajedno s prvim krugom predsedničkih izbora.

Na inicijativu voditelja jedne popularne satirične TV-emisije, Slavi Trifonova, za referendum je prikupljeno 673.481 potpis, dok je minimalan zakonom utvrdjen broj 400.000.

Bugarski parlament je u aprilu odobrio referendum, uporedo oštro osudivši „populizam“ sa prvobitno traženih šest referendumskih pitanja.

Rezultati referenduma će biti obavezujući za Parlament, ako odziv glasača bude bar jednak odzivu na poslednjim parlamentarnim izborima, 2014. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar