U trendu

Bundestag odobrio intervenciju u Siriji

Donji dom nemačkog parlamenta Bundestag danas je odobrio planove za pružanje nemačke vojne pomoći u borbi protiv Islamske države, uključujući avione za izvidjanje i do 1.200 vojnika.  
Bundestag je glasao sa 445 glasova za prema 146 protiv za odobrenje plana koji je ove nedelje pripremila vlada. Nemačka kancelarka Angela Merkel obećala je veću pomoć posle napada u Parizu 13. novembra, za koje je odgovornost preuzela Islamska država.

Nemačka planira da pošalje šest aviona tornado i avione za punjenje govirvom kao i fregatu za zaštitu francuskog nosača aviona „Šarl de Gol“ u istočnom Sredozemlju, ali neće aktivno učestvovati u borbama.

Dva nemačka tornado aviona i tanker će iduće nedelje biti poslati u vazdušnu bazu Indžirlik u Turskoj, ali će biti u punoj meri operacionalni idućeg meseca.

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer rekao je danas u Beogradu da nemačko angažovanje u Siriji ne bi trebalo da bude dugoročno i najavio da će danas u Bundestagu biti doneta odluka o intervenciji na godinu dana.

Štajnmajer je rekao da će Nemačka biti aktivna sa satelitima, tornado avionima i avionima za punjenje goriva, kao i da će pratiti francuskog nosača sa nemačkom fregatom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.