U trendu

Čelnici EU: Savladaćemo izazove Bregzita

Čelnici četiri ključne institucije Evropske unije su danas saopštili da žele brze pregovore o izlasku Velike Britanije iz članstva EU, i naglasili da će se članice i ustanove Unije „izboriti s izazovima i podstaći privredni rast, uvećati boljitak i obezbediti stabilnost i sigurnost za naše gradjane“.

„Ostajemo snažni i branićemo temeljne vrednosti Evrope u jačanju mira i napretka gradjana. Unija je naš okvir zajedničke budućnosti i vezani smo istorijom, geografijom i zajedničkim interesima“, stoji u saopštenju najviših evropskih zvaničnika povodom jučerašnje odluke Britanaca na referendumu da njihova zemlja istupi iz EU.

Predsednici Evropskog parlamenta Martin Šulc, Evropske komisije Žan-Klod Junker, Evropskog saveta Donald Tusk i Mark Rute, premijer Holandije kao predsedavajuće EU, poručili su da „žale“ zbog odluke britanskih gradjana da napuste EU.

Ali, podvukli su da „žele da ubuduće Velika Britanija bude blizak partner Evropskoj uniji“, naglasili da očekuju da se London izjasni o tome, i predočili da će svaki sporazumu koji EU bude sklopila s Velikom Britanijom, kao zemljom izvan Unije, „morati da uvaži interese obe strane i da bude uravnotežen sa stanovišta prava i obaveza“.

Postupak izlaska Velike Britanije iz EU treba što brže da se pokrene i obavi, smatraju čelnici EU, ukazuju da je okvir za to Član 50. Ugovora o EU, uz opasku da će se pravo Unije u punoj meri primenjivati i na Veliku Britaniju sve dok ne izadje iz članstva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar