U trendu

Čepurin: Uvođenje sankcija Rusiji bilo bi pogubno po Srbiju

Uvođenje sankcija Moskvi bilo bi pogubno pre svega za samu Srbiju, izjavio je ruski ambasador Aleksandar Čepurin u intervjuu za „Večernje novosti“.

„Vidimo da srpsko rukovodstvo uopšte ne razmatra takvu varijantu. A i mnoge zemlje Evropske unije traže mogućnost da napuste sankcije“, dodao je Čepurin.

On kaže da se tendencija promenila i očekuje da će se odnosi Rusije sa EU i SAD revitalizovati, „ali na osnovu jednakih prava“.

Upitan da li izjave ruskog predsednika Vladimira Putina da je Zapad priznao volju naroda Kosova, a ne priznaje volju naroda Krima, nagoveštavaju promenu stava Moskve prema statusu KiM, Čepurin je rekao da je analogija očigledna.

„Predsednik Putin govori o ‘duplim standardima’ – zapadnjaci podešavaju svako rešenje prema svojim interesima. Krim, za razliku od Kosova, nije bio oduzet nakon rata i bombarodvanja“, rekao je ruski ambasador.

Na pitanje da li očekuje da osoblje ruskog centra u Nišu dobije diplomatski imunitet koji imaju pripadnici NATO, on je rekao da pravljenje paralela između rusko-srpske saradnje u humanitarnoj sferi i vojne saradnje sa NATO, nije korektno.

„Sve dok pitanje statusa RSHC-a ostaje otvoreno – njegovo rešenje zavisi od Beograda. Smatramo da je to pozitivno uticalo na rad Centra. Istovremeno, Rusija ovde ne vrši nikakav pritisak i neće ga vršiti“, istakao je Čepurin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.