U trendu

Česi traže isti kvalitet proizvoda, ali su im ukusniji lošiji

Borba Čeha protiv diskriminacije na tržištu – što se u Češku i istočnu Evropu izvoze proizvodi istog naziva, ali drugačijeg sastava i lošijeg kvaliteta nego na Zapad, pokazala je paradoks da, iako zahtevaju da prozivodi budu isti, ukusniji su im oni goreg kvaliteta, na koje su navikli.

Časopis DTest ponudio je doborovoljcima u novom testu razne proizvode, od jogurta, preko pahuljica i pića, do suhomesnatih prozivoda u „zapadnoj“ i „istočnoj“ varijanti. Ishod je iznenadio sve – doborovoljci su kao ukusnije i bolje, probajući „na slepo“, masovno ocenili po kvalitetu lošije proizvode koji se prodaju kod njih.

U slučaju šunke za tržište Austrije, sa 91 procentom mesa, i češke šunke istog proizvodjača sa 72 odsto mesa, dobrovoljci su kao ukusniju odabrali češku, pošto im je austrijska izgledala sumnjivo savršena po boji i po mirisu, da bi mogla biti prava.

Viršle za češko tržište sa 80 odsto mesa dobrovoljci su ocenili kao bolje od nemačkih sa 86 odsto mesa, i s manje nepoželjnih masti.

Austrijski jogurt sa jagodama prošao je u testu gore od istog za češko tržište, iako je u austrijskom bilo znatno više voća.

Češki i slovački evroposlanici otvorili su zvanično u Briselu problem istih proizvoda različitog kvaliteta već prema tome da li je namenjen tržištima stare ili nove Evrope, pošto odbijaju argument proizvodjača, često velikih medjunarodnih prehrambenih koncerna, da su recepti i sastav drugačiji jer su prilagodjeni ukusu i potražnji lokalnih potrošača.

Nedavna anketa agencije Fokus za Slovačku državnu prehrambenu i poljoprivrednu inspekciju pokazala je da 88 odsto Slovaka tvrdi da im smeta to što je kvalitet proizvoda koji bi trebalo da budu isti, 77 odsto je uvereno da regionalni ukusi ljudi ne smeju da budu opravdanje za različiti sastav, a čitava polovina anketiranih tvrdila je da proizvodjači zakidaju kupcima u „novoj Evropi“ jer na njima štede i povećavaju svoj profit.

„Pokazalo se da kod onih proizvoda gde smo našli najveće razlike, dobrovoljci nisu bili u stanju da na slepo odrede koji je prozivod bolji, a koji gori. Često su davali prednost gorem češkom proizvodu“, upozorila je anketa češkog časopisa DTest.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.