U trendu

Češka i Slovačka odbiće izbegličke kvote

Češka i Slovačka odbiće odlučno na sastanku ministara unutrašnjih poslova Evropske unije u ponedeljak kvote za preraspodelu izbeglica zato što su van zdravog razuma, a niko od zvaničnika „stare“ Evrope još nije umeo da im odgovori kako da postkomunistička Evropa zadrži izbeglice iz kvota kada one to ne žele, saopštili su češki i slovački ministri unutrašnjih poslova Milan Hovanec i Robert Kalinjak.

„U Evropi je u modi politička korektnost i da se neke stvari govore uvijeno. Ali ta vremena su prošla. Evropa mora da izvadi glavu koju je zabila u pesak kao noj i da počne da koristi zdrav razum. Obavezujuće kvote nisu zdrav razum“, kazao je Hovanec za češki tabloid Blesk.

U intervjuu koji danas objavljuje Blesk, Hovanec je naglasio da za Češku nije tehnički problem da primi i 50.000 izbeglica, zato što već ima razradjene planove iz vremena kada se očekivao egzodus iz Ukrajine, već kako da te izbeglice zaista ostanu u Češkoj.

„U poslednjih pola godine zadržali smo nekoliko hiljada izbeglica iz zemalja kao što je Sirija. Od nekoliko hiljada, azil je kod nas zatražilo 69 njih i dobili su ga. Tako da mi ne znamo šta bi to trebalo da reše obavezne kvote. Nas pre svega zanima kako da te Sirijce i Eritrejce (iz kvota) zadržimo na češkoj teritoriji. Ako ih dovezemo, prespavaće najverovatnije kod nas, a sutradan ujutru će otići na železničku stanicu da odu u Nemačku“, rekao je češki ministar unutrašnjih poslova.

Njegov slovački kolega Robert Kalinjak izjavio je u subotu za slovačku javnu televiziju RTVS da bi Slovačka bez problema izašla na kraj sa kvotom od 2.000 izbeglica, ali ih odbija jer se u stvari pregovara o trajnom obavezujućem mehanizmu relokacije.

„To je obavezujući dugoročni sistem koji bi trebalo da odobrimo. Ne razgovaramo o 2.000 izbeglica, s tim bi Slovačka bez problema izašla na kraj. Iza obavezujućih kvota bi u narednih pet godina moglo da se krije 50.000 ljudi. A to je situacija kakvu Slovačka ne bi mogla da savlada, da ih integriše“, rekao je Kalinjak.

Slovački ministar poručio je da bi EU trebalo konačno da počne da se ponaša kao svetska sila, što i jeste.“Neki visoki zvaničnici EU trebalo bi da prestanu s krupnim izjavama i kritikom malih članica, a umesto toga da spreče finansiranje i isporuke oružja u Siriju“, kazao je Kalinjak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.