U trendu

Češka traži da Turska izruči dvoje Čeha

Češko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas da su turske vlasti uhapsile dvoje Čeha na jugoistoku Turske kada su pokušali da predju u Irak i dalje u Siriju gde ratuju protiv Islamske države zajedno sa sirijskim Kurdima.

Češka sada traži od Ankare da ih izruči u domovinu.

„Češka vlada zna da su uhapšeni 13. novembra. Našli su kod njih materijale u kojima se pominje YPG organizacija sirijskih Kurda koju Turska smatra terorističkom organizacijom. Prevezeni su u grad Širnak gde ih drže u zatvoru. Saslušao ih je tužilac i oboje su optuženi za članstvo u terorističkoj organizaciji“, saopštila je danas portparolka češkog MIP-a Mihaela Lagronova.

Tridesetogodišnji Miroslav Farkas navodno se borio protiv Islamske države u redovima Kurda kao snajperista i, prema nekim informacijama čeških medija, pripadnik je Legije stranaca, a angažovao se i u humanitarnoj pomoći Haitiju.

Studentkinja Poljoprivrednog fakulteta u Brandisu nad Labom, 24-godišnja Marketa Všelihova, prema saznanjima turskih medija, organizuje u Evropi regrutaciju dobrovoljaca za oružane jedinice Kurda u Siriji, a na terenu radi kao bolničarka.

Ovo nije prvi put da Všelihova ima problema s lokalnim vlastima, pošto je već ranije, ovog leta, uhapšena u Iraku, a češke vlasti posredovalu su u tome da bude puštena i protetana.

Všelihova je već davala intervjue češkim medijima o svojoj borbi protiv Islamske države rame uz rame s Kurdima i tvrdi da je u jedinicima YPG koje pomažu SAD, a Turska na njih gleda kao na teroriste, trenutno oko 20 Čeha dobrovoljaca, s tim da je ona jedina žena.

„Nastojaćemo da što pre budu prebačeni u Češku, znači nastojaćemo da ih izruče. Pregovori neće biti laki. Optužba za terorizam je u Turskoj vrlo ozbiljna“, kazala je Lagronova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar