U trendu

Češki intelektalci se stide ksenofobne histerije oko izbeglica

Više od 1.300 čeških akademika, naučnika i univerzitetskih profesora protestovalo je zbog histerične ksenofobne kampanje protiv izbeglica i islama u Češkoj peticijom „Naučnici protiv straha i ravnodušnosti“.

Peticiju u kojoj se apeluje na političare i medije da ne dopuste da ton debati o izbeglicama daju radikalni ekstremisti i ksenofobni strah, danas je kritikovao portparol češkog predsednika Miloša Zemana, Jirži Ovčaček i optužio naučnike i univerzitetske profesore da samo produblju podele u društvu.

Kao najveću opasnost za Češku u koju je za prvih šest meseci ove godine stiglo svega oko 3.000 izbeglica i to samo u tranzitu na putu do Nemačke, naučnici i profesori označili su ne izbeglice, već radikalizaciju društva zbog neosnovanog straha.

„Veoma smo uznemireni zbog naglog porasta ksenofobije u društvu. Mnogi mediji i političari koriste govor straha od izbeglica i ravnodušnosti prema njihovom stradanju koja je ranije bila neprihvatljiva. O imigrantima, ljudskim bićima piše se kao o zverima štetočinama ili parazitima koji su krenuli na našu domovinu da zloupotrebljavaju socijalni sistem ili da odmah ubijaju i siluju“, upozorili su češki naučnici u peticiji.

Potpisnici peticije, među kojima su i neka od najvažnijih imena češke nauke, apeluju na političare da ne zloupotrebljavaju izbegličku krizu za sticanje jeftinih političkih poena već da reaguju prema stvarnim potrebama i mogućnostima. Medije pozivaju da prestanu da raspiruju strasti u jurnjavi za jeftinim senzacijama i dizanjem tiraža.

„Svakodnevno se iz našeg naroda, navodno golubije naravi, čuju glasovi koji ovoj ili onoj grupi stranaca žele smrt. Ništa od toga ne odgovara stvarnosti i nije odraz toliko izbegličke krize koliko pokazuje bolest našeg društva koje gubi čovečnost i zdrav razum“, stoji u peticiji.

Direktor Instituta molekularne genetike Akademije nauka Češke profesor Vaclav Hožejši izjavio je povodom peticije koju je potpisao da se stidi kako su Česi kao narod mogli toliko da podlegnu takvoj ekstremnoj histeriji oko izbeglica i muslimana.

Portparol češkog predsednika Ovčaček odbacio je apel protiv ksenofobnih raspoloženja u češkom društvu parafrazirajući poziv naučnika da se izbeglicama koji beže od rata garantuje bezbednost i ljudsko dostojanstvo.

„Svakome ko živi u Evropi bi trebalo garantovati bezbednost i dostojanstvo“, kazao je Ovčaček na konferenciji za novinare u Pragu.

Portparol je dodao da češki predsednik Miloš Zeman podržava ideju da se pored oko 1.500 profesionalnih vojnika za zaštitu čeških granica od eventualnih imigranata angažuju i češki rezervisti.

„Broj aktivnih rezervista bi trebalo do 2020. godine da dostigne 5.000 ljudi s tim da bi aktivni rezervisti mogli da budu angažovani u obezbeđenju granica od nelegalne migracije“, rekao je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar