U trendu

Četvoro mrtvih u sukobima u Kašmiru

Dva indijska vojnika i dva borca koja su pokušala iz Pakistana da udju na indijsku teritoriju Kašmira, ubijeni su u žestokim sukobima u toj oblasti, saopštila je danas indijska vojska.

Do razmene vatre došlo je duž demarkacione linije koja deli indijski i pakistanski deo sporne teritorije Kašmira, kada je indijska vojska pokušala da zaustavi dva pobunjenička borca u oblasti Naugam, 120 kilometara severozapadno od glavnog grada Kašmira, Šrinagara.

U sukobima u Kašmiru u poslednjih nekoliko nedelja ubijeno je više od 50 osoba, a nekoliko hiljada je ranjeno.

Borbe su se pojačale od 8. jula, posle pogibije Burhana Vanija, vodje separatističkih pobunjenika koji se bore protiv indijske vojske u Kašmiru.

Više stotina demonstranata i policajaca povredjeno je u petak kada su vlasti pokušale da spreče miting separatista u Kašmiru, u kojem su više od tri nedelje škole i prodavnice zatvorene, a internet veza prekinuta.

Indija i Pakistan spore se oko Kašmira od sticanja nezavisnosti 1947. godine, smatrajući ga delom svoje teritorije.

Pobunjenici na indijskoj strani decenijama se uz podršku Pakistana bore protiv indijske vojske, tražeći nezavisnost Kašmira ili njegovo pripajanje Pakistanu.

U zoni Kašmira rasporedjeno je oko pola miliona indijskih vojnika, a u sukobima je poginulo nekoliko desetina hiljada ljudi, uglavnom civila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar