U trendu

CIA: Bilo bi katastrofalno poništiti sporazum s Iranom

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan rekao je da bi bilo „katastrofalno“ ako bi izabrani predsednik SAD Donald Tramp poništio nuklearni sporazum s Iranom.

Brenan je u intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC), objavljenom danas, rekao da bi bio „vrhunac nesmotrenosti“ ukinuti sporazum sklopljen s ciljem da se spreči Iran da razvija nuklearno oružje.

Tramp je tokom izborne kampanje pretio da će poništiti sporazum.

Brenan je rekao da bi se time ojačala tvrda struja u Iranu i moguće podstakle druge zemlje da razvijaju nuklearno naoružanje kao odgovor na moguće obnovljene iranske nuklearne aktivnosti.

On je dodao da bi bilo „bez presedana da jedna administracija pocepa dogovor koji je sklopila prethodna administracija“.

Dektor CIA je takodje nagovestio da bi Tramp trebalo da bude oprezan prema obećanjima Rusije zbog toga što ih je ranije kršila. Tramp se takodje tokom kampanje izjasnio da želi bliskije da saradjuje s Rusijom po nizu pitanja.

Brenan je rekao da su Rusija i sirijske vlasti odgovorni za užasnu humanitarnu situaciju s kojom se suočavaju sirijski civili.

Posle četiri godine Brenan odlazi sa mesta šefa CIA u januaru sa dolaskom nove američke administracije.

On je pomenuo nekoliko oblasti oko kojih, po njegovim rečima nova administracija treba da deluje „obazrivo i disciplinovano“. Tu je naveo jezik koji se koristi u vezi terorizma, veze s Rusijom, iranski nuklearni sporazum i način na koji se koriste tajni kapaciteti CIA.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.