U trendu

Cipras i Obama razmenili pohvale

Grčki premijer Aleksis Cipras je danas rekao da je američka privreda imala bolje pokazatelje od evropske poslednjih godina zahvaljujući tome što je američki predsednik Barak Obama bio posvećen politici zapošljavanja dok se Evropa koncentrisala na štednju.

Cipras je to rekao u Atini na zajedničkoj konferenciji sa Obamom koji je u svojoj poslednjoj poseti inostranstvu pred istek mandata. 

Mada su neki u SAD nezadovoljni ekonomskim rastom zemlje od finansijske krize 2008. godine Cipras je rekao da su SAD imale „impresivan“ rast, dok su evropske privrede bile „zarobljene u stagnaciji“.

Cipras je izneo da Grčka polako, ali sigurno smanjuje nezaposlenost i da se vraća poverenje u njenu privredu.

Obama je pozdravio „neverovatno saosećanje“ Grka tokom prošlogodišnje migrantske krize i ocenio da oni zaslužuju „ljubav celog sveta“.

„Želim javno da se zahvalim grčkom narodu za odgovor na migrantsku krizu“, rekao je Obama na konferenciji za štampu.

Uoči sastanka s grčkim premijerom Obama je rekao da samo štednja ne može doneti prosperitet grčkom narodu i da će za to biti potrebno olakšanje dugova i druge strategije.

Obama vrši pritisak na Evropu da Grčkoj odobri olakšavanje otplate duga.

Američki predsednik je rekao da reforme koje je sprovela grčka vlada nisu bile lake, ali su bile potrebne i dugoročno će učiniti da privreda bude konkurentnija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.