U trendu

Cipras: Izborni cilj – jasan četvorogodišnji mandat

Lider Koalicije radikalnih levih snaga (SIRIZA) i premijer u ostavci Aleksis Cipras izjavio je danas na sastanku političkog sekretarijata te stranke da je izborni cilj Sirize jasan četvorogodišnji mandat, prenela je agencija ANA, pozivajući se na izvore.

Iznoseći smernice predizborne kampanje, Cipras je stavio naglasak na potrebu reorganizacije u partiji.

Lider Sirize je rekao da u kampanji ne treba dozvoliti da se pretvori u „građanski rat“ levice, i da Siriza treba da promoviše program vlade radikalne levice, nasuprot neoliberalne strukture Evrope ali i domaćeg „sistemskog bloka“.

„Naš cilj je dobijanje narodnog poverenja da bi se sproveo program progresivnih promena radi postepenog odvajanja zemlje od supervizija i memoranduma“, rekao je on.

Prema navodima izvora, Cipras je rekao da je cilj Sirize da na predstojećim izborima da grčki narod „presudi“ da li se vlada dobro borila poslednjih meseci tokom nedavnih pregovora, kao i da li je bio ispravan konačan izbor da zemlju ne vodi u veliku ekonomsku katastrofu.

Birači treba da odluče da li je postojao neko drugi ko bi postigao bolji sporazum u postojećim uslovima i odnosima, i ko bi uradio najbolje za zemlju u pregovorima o dugu do kraja godine, dodao je on.

Cipras je, kako navode izvori grčcke agencije, odbacio mogućnost postizborne saradnje sa snagama „starog političkog sistema“.

ANA je prenela i da je generalni sekretar Centralnog komiteta Sirize Tasos Koronakis danas podneo ostavku i da će objaviti tekst ostavke po okončanju sastanka političkog sekretarijata.

Cipras je 20. avgusta podneo ostavku, samo sedam meseci po osvajanju četvorogodišnjeg mandata, i zatražio da se izbori održe što pre.

Cipras smatra da ne postoji šansa da se formira vlada sa sadašnjim sastavom parlamenta, što je i razlog podnošenja ostavke.

Za ratifikaciju sporazuma o trećem paketu kreditnog programa pomoći za Grčku 4. avgusta glasalo samo 118 poslanika vladajuće koalicije, jer su poslanici Sirizine frakcije Leva platforma odbili da podrže vladu, čime je faktički izgubljena potrebna većina od 151 glasa u parlamentu.

Poslanici Platforme proglasili su u petak nezavisnosti i formirali poslaničku grupu Narodno jedinstvo i ranije danas njihovom lideru, bivšem ministru privrede i energetike Panajotisu Lafazanisu grčki predsednik Prokopis Pavlopulos poverio je treći mandat za formiranje vlade, na šta je obavezan po Ustavu, pošto je lider glavne opozicione grčke partije Nova demokratija Vangelis Mejmarakis vratio mandat jer nije uspeo da za tri dana dogovori formiranje vlade sa ostalim partijama u parlamentu.

Ukoliko nijedna partija ne iskoristi mandat za formiranje vlade, imenuje se „tehnička“ vlada kojoj je na čelu predsednik Vrhovnog suda i predsednik raspisuje prevremene parlamentarne izbore.

Pavlopulos poverio treći mandat Lafazanisu

Grčki predsednik Prokopis Pavlopulos poverio je danas treći mandat za formiranje vlade lideru otcepljene frakcije Sirize i poslaničke grupe Narodno jedinstvo u grčkom parlamentu, Panajotisu Lafazanisu, posle ostavke premijera Aleksisa Ciprasa, javile su agencije.

Pavlopulos je rekao da mandat važi tri dana i da se završava u četvrtak, 27. avgusta, prenela je agencija ANA.

„Iskoristićemo narodni mandat da pokažemo da je zemlji potrebna vlada koja se dosledno protivi memorandumima (sporazumima sa kreditorima)“, rekao je Lafazanis.

Napuštajući predsedničku palatu, lider doskorašnje frakcije Leva platforma unutar Sirize, koja se pobunila protiv Ciprasa jer je potpisao novi paket pomoći i prihvatio restriktivne mere koje zahtevaju međunarodni kreditori, oštro je napao vladu, prenela je grčka agencija.

Prema Lafazanisovim rečima, pribegavanje izborima sa ekspresnim procedurama je pokazatelj izuzetno antidemokratskog stava i antidemokratske devijacije.

„Rekli smo predsedniku Republike da ne učestvuje na ekspresnim izborima. Predsednik nije predstavnik vlade. On odobrava i on je odgovoran pred grčkim narodom“, kazao je bivši ministar.

Agenciji Sputnjik predstavnik novoformiranog Narodnog jedinstva Kostas Isihos rekao je da je rukovodstvo spremno da formira koaliciju sa političkim snagama koje traže poništavanje sporazuma Atine i međunarodnih kreditora o trećem paketu kreditne pomoći.

„Radićemo sa svim (političkim) snagama, koje imaju autoritet u narodu i koje žele da ponište treći paket finansijske pomoći“, rekao je Isihos, dodajući da treći paket podseća na „kolonijalnu politiku“.

Ranije danas lider glavne opozicione grčke partije Nova demokratija (ND) Vangelis Mejmarakis vratio je Pavlopulosu mandat za formiranje vlade, pošto nije uspeo da za tri dana dogovori formiranje vlade sa ostalim partijama u parlamentu.

„Na žalost, zemlja ide katastrofalnim pravcem što je odgovornost Ciprasa, a to je nešto što se moglo izbeći“, rekao je Mejmarakis.

Lider glavne opozicione stranke pozvao je Ciprasa da se susretnu kako bi se izbegao takav katastrofalan kurs, jer „još ima vremena“ da prevlada nacionalni dogovor, navodi grčka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar