U trendu

Cipras odlazi? Podnosim ostavku ako Grci prihvate sporazum sa kreditorima

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da će podneti ostavku ako Grci prihvate na referendumu sporazum sa kreditorima i pozvao građane da odbace taj predlog.

On je izjavio da bi ubedljivo izjašnjavanje protiv mera štednje pomoglo Grčkoj da pregovara o povoljnijem rešenju krize.

Grčki premijer rekao je na nacionalnoj televiziji da neće ostati na funkciji da bi provodio dodatne budžetske rezove, prenele su agencije.

„Tražimo od vas da to odbijete svom snagom duše, najvećom mogućom razlikom“, rekao je Cipras i dodao da ne veruje da kreditori žele da Grčka izađe iz evrozone, jer bi troškovi bili „ogromni“.

Program pružanja finansijske podrške Grčkoj ističe danas, u isto vreme kada ističe i rok da država plati Međunarodnom monetarnom fondu dug od 1,6 milijardi evra.

Grci će se na referendumu 5. jula izjasniti da li prihvataju predlog kreditora od 25. juna 2016. godine o provođenju reformi i dovršavanju programa isplate pomoći, kao i preliminarnu analizu održivosti grčkog duga.

„Ako grčki narod želi da nastavi mere štednje u večnost, što će nam onemogućiti da podignemo glavu, mi ćemo to poštovati, ali nećemo biti oni koji će to provoditi“, rekao je Cipras.

Nekoliko desetina hiljada ljudi okupilo se sinoć ispred zgrade grčkog parlamenta u Atini i iskazalo podršku predlozima Vlade Grčke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)