U trendu

Cipras podneo ostavku i pozvao na prevremene izbore

Premijer Grčke Aleksis Cipras saopštio je večeras da podnosi ostavku kako bi omogućio održavanje novih izbora poručivši da grčki narod treba da oceni njegov učinak.

„Imam moralnu odgovornost da vašem sudu iznesem ono što sam učinio“, rekao je Cipras u obraćanju građanima koje je prenosila grčka televizija.

Prema njegovim rečima, mandat koji je dobio 25. januara došao je do svojih granica i sada građani treba da odluče o novom mandatu i da se izjasne o tome da li ih je pred stranim kreditorima predstavljao na odgovarajući način.

„Ukratko, podneću svoju ostavku i ostavku svoje vlade predsedniku Grčke“, najavio je on, preneo je Rojters.

Prevremeni parlamentarni izbori u Grčkoj biće najverovatnije održani 20. septembra, izjavio je danas jedan zvaničnik grčke vlade.

Grčki premijer Aleksis Cipras je prethodno održao konsultacije sa istaknutim savetnicima o tome da li da raspiše vanredne izbore kako bi umirio pobunu u redovima Sirize.

Državna televizija ERT javila je ranije danas da se očekuje da tokom popodneva bude saopštena odluka.

Prema medijima, u opticaju su bila dva termina ili da izbori budu u periodu od 15-20. septembra ili u oktobru.

Spekulacije o održavanju prevremenih izbora u Grčkoj pojačale su se poslednjih dana pošto su neki od savetnika premijera, uključujući i ministra energetike Panosa Skurletisa, otvoreno pozvali na izbore, prenela je agencija Rojters.

Centralni komitet Sirize odlučio je pre tri nedelja da u septembru bude održan vanredni kongres stranke na kome bi se utvrdila vladina strategija, što je ranije zatražio Cipras.

Većina članova Centralnog komiteta glasala je za održavanje kongresa, čiji je cilj utvrđivanje strategije vlade i očuvanje jedinstva Sirize poljuljanog zbog nepopularnog paketa pomoći međunarodnih kreditora.

Cipras se nalazi pod pritiskom značajne manjine u Sirizi koja kaže da sporazum koji je grčki premijer potpisao sa međunarodnim kreditorima ide protiv vladinih obećanja protiv mera štednje.

Oko 30 poslanika Sirize odbilo je u julu da glasa za reforme, a Cipras je još tada rekao da su vanredni izbori opcija, ukoliko se sa ovakvim otporom nastavi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar