U trendu

Cipras: Referenduma će biti, zaokružite „ne“

Premijer Grčke Aleksis Cipras poručio je danas da će referenduma o ponudi kreditora u nedelju, 5. jula, biti, i pozvao građane da zaokruže „ne“ u cilju postizanja boljeg sporazuma.

Cipras je rekao da Evropa mora da prestane da se ponaša na „nedemokratski način“, prenosi AP.

U televizijskom obraćanju naciji on je rekao da pregovori još traju i da će se, ako sa sastanka Evrogrupe, kasnije danas, bude upućena pozitivna poruka, odmah krenuti napred.

Cipras je inistirao da referendum ne predstavlja glasanje o tome da li se ostaje u evrozoni ili ne, piše „Gardijan“.

On je rekao i da su kreditori dali „bolje ponude“ onda kada je saopšteno da će biti održan referendum.

Glas „ne“ na referendumu ojačaće poziciju Grčke u razgovorima sa kreditorima, a ti razgovori biće obnovljeni u ponedeljak, naveo je Cipras.

„Presuda naroda mnogo je jača nego volja Vlade“, kazao je Cipras.

U obraćanju naciji on je rekao da će Grčka nastaviti da pregovara sa svojim međunarodnim kreditorima, poručivši da Atina želi da ostane u Evropi.

„Glas „ne“ ne znači prekid sa Evropom, već povratak vrednostima Evrope“, rekao je Cipras, odbacujući optužbe lidera Evropske unije da je referendum u suštini glas za ili protiv ostanka u Grčke u EU, navodi AFP.

Prkošenje kreditorima na referendumu izložiće ih „većem pritisku da nastave“ sa pregovorima, što će biti „odlučan korak za bolji sporazum“, istakao je Cipras.

Cipras je rekao da je neprihvatljivo da u Evropi solidarnosti, banke budu prinuđene da zatvore vrata, kao odgovor što je grčka vlada dopustila narodu da odlučuje, što je izazvalo neprilike za hiljade starijih sugrađana.

Grčki premijer je rekao da je i pored „finansijskog gušenja, vlada obezbedila njihove penzije“, objavljeno je na Tviter nalogu grčkog premijera.

„Vi ste ucenjeni i pozvani da glasate „da“ za sve mere institucija, bez rešenja za izlazak iz krize“, rekao je Cipras građanima, dodajući da „socijalno pravedan sporazum staviti teret na one koji mogu da ga ponesu, a ne, ponovo, na penzionere i radnike“.

Cipras je poručio građanima da ih „oni koji kažu da ima skriven plan i da će glasom „ne“ izvesti Grčku iz EU“, „otvoreno lažu“. „Isti ljudi koji sada daju takve izjave, to su, takođe, radili u prošlosti. Oni ne služe građanima Evrope“, rekao je grčki premijer.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.