U trendu

Cipras: Sutra konkretan predlog za kreditore

Premijer Grčke Aleksis Cipras poručio je danas, u ponovnom obraćanju evropskim parlamentarcima, da će sutra izneti veoma konkretan predlog reformi kreditorima, nastojeći da se odbrani od verbalnih napada dela evropskih poslanika da snosi krivicu za situaciju u kojoj se našla Grčka.

Pojedini poslanici u Evropskom parlamentu oštro su kritikovali grčku vladu, a nemački poslanik Manfred Veber je otišao čak tako daleko da je Ciprasa nazvao lažovom i optužio ga da „razara poverenje u Evropi“, preneo je britanski Telegraf.

„Vi ljudima ne govorite istinu. To nije časna politika“, rekao je Veber.

Njemu se u kritici pridružio lider liberalne struje u Evropskom parlamentu Gij Verhofštat, koji je kazao da „Evropa mesečari ka „grekzitu“ i napao Ciprasa zato što nije doneo detaljano predlog reformi.

Braneći se od napada evropskih poslanika, Cipras je u ponovnom obraćanju u Evropskom parlamentu priznao da je njegova vlada u poslednjih pet meseci više vremena uložila u pregovaranje, nego u upravljanje zemljom, prenosi britanski list Gardijan.

„Imali smo fiskalnu omču oko vrata, mislili smo kako da održimo privredu u životu“, rekao je grčki premijer, dodajući da je njegova vlada značajno smanjila utaju poreza i odbacujući kritike da nije učinila ništa da reformiše grčku ekonomiju.

„Želim vašu podršku da bismo promenili Grčku. Svima nam je jasno da ovo nije debata o jednoj zemlji, već o budućnosti EU, Evrope. Imamo ideološke razlike, podeljeni smo po nekim pitanjima, ali ovo je ključni trenutak da udružimo snage“, rekao je on.

„Kada govorimo o Grčkoj, neizbežna referenca je antička tragedija. Sofokle nas je naučio da je najveći od svih ljudskih zakona pravda. Mislim da je to nešto što moramo da upamtimo“, dodao je Cipras.

„Nemam nikakav tajni plan za „grekzit“. Želim održiv sporazum, to je ono za šta se borim. Rezultat referenduma je mandat za pravedniji sporazum, a ne za raskid veza s Evropom“, poručio je premijer Grčke.

„Preuzimam punu odgovornost za ono što se dogodilo u proteklih pet meseci i uveravam vas da su Grci u proteklih pet godina uložili ogroman napor. Želimo sporazum koji će podrazumevati kredibilne reforme, uz najmanje moguće recesivne mere, i uz agendu rasta. Naš predlog predviđa restrukturiranje duga, što ne smemo smatrati tabu temom“, rekao je on.

„Želim da budem jasan, predlozi za restrukturiranje duga neće opteretiti evropske građane. Novac od kreditora nikada nije stizao do grčkih građana, već je odlazio na spasavanje evropskih banaka“, kazao je Cipras i dodao da javni dug Grčke mora da bude održiviji.

„Ono što nam sada treba jeste evropsko rešenje za evropski problem“, zaključio je grčki premijer.

U parlamentarnoj polemici bilo je i tonova podrške grčkoj vladi i Ciprasu, pa je tako šef grupe evropskih socijalista, Italijan Đani Pitela poručio da “ socijalisti nikada neće prihvatiti „grekzit“, i da nije vreme da se ovaj Dom pretvori u fudbalski stadion, već da treba ostati zajedno.

„U pitanju je budućnost Evrope, koja uključuje Grčku“, rekao je Pitela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.