U trendu

Cipras uveren u sporazum

Grčki premijer Aleksis Cipras izrazio je danas uverenje da će biti postignut sporazum s kreditorima kojim bi njegova zemlja izbegla bankrot, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel rekla da „još nema nužnog napretka“ da bi Grčka dobila neophodnu pomoć.

„Evropska istorija je puna nesporazuma, pregovora i onda kompromisa. Tako da sam posle obuhvatnih grčkih predloga, uveren da ćemo postići kompromis koji će pomoći Grčkoj i evrozoni da prevaziđu krizu“, rekao je Cipras uoči samita Evropske unije, a posle pregovora s kreditorima.

Prethodno je Cipras je na pitanje novinara „šta se dešava“, odgovorio „Šta se dešava? Ne znate?“, preneo je Gardijan.

Cipras je rekao i da postoji dobra osnova za sporazum.

Merkel je, međutim, rekla da u razgovorima o pomoći Grčkoj „još nije napravljen neophodan napredak“.

„Na nekim mestima imamo utisak da se malo vraćamo unazad“, rekla je ona uoči samita EU.

Nemačka kancelarka je rekla da je su pregovori na ministrima finansija evrozone i stručnjacima.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk prethodno je izjavio da uprkos teškoćama, predoseća da će pregovori za sporazum Grčke i kreditora imati hepi end.

„Radi se i sigurno će biti potrebno još mnogo sati. Poslednji sati su zaista ključni, ali imam dobar predosećaj da će, za razliku od Sofoklovih tragedija, ova Grčka priča imati srećan završetak“, rekao je Tusk.

Austrijski kancelar Verner Fajman takođe je izrazio optimizam, ali i upozorio da bi još nekoliko dana mogla trajati neizvesnost.

Grčka vlada u Atini je saopštila da je Cipras razgovarao telefonom s predsednikom Prokopisom Pavlopulosom da ga obavesti o toku pregovora koji bi Grčkoj omogućio da izbegne bankrot u utorak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.