U trendu

Čitaku: Kosovo posvećeno dijalogu

Ambasadorka Kosova u Vašingtonu Fljora Čitaku ponovila je u sredu uveče u obraćanju Savetu bezbednosti UN posvećenost Kosova dijalogu s Srbijom uz posredovanje EU, ali je dodala da Kosovo nije zadovoljno nivoom sprovodjenja tih sporazuma.

„Mi ponavljamo posvećenost dijalogu izmedju Kosova i Srbije uz posredovanje visoke predstavnice Federike Mogerini“, rekla je Čitaku na posebnoj sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj Kosovu.

Čitaku je rekla da je tačno da je pre nekoliko dana postignut dogovor o pozivnom broju za Kosovo, i da to bez sumnje predstavlja napredak, ali je dodala da je takav sporazum proslavljen i pre godinu dana.

Čitaku je posebno ukazala na, kako je rekla, konstantno kršenje dogovorene slobode kretanja od strane Srbije. Navela je da je nedavno dvoje ljudi uhapšeno na osnovu naloga za hapšenje Srbije i da su oni, pošto su proveli u zatvoru „suviše dugo“, oslobodjeni bez optužbi.

Po njenim rečima, nedopustivo je da Srbija izdaje naloge za hapšenje jer ona nema nadležnost na Kosovu, i dodala da ne samo da je to pravno pogrešno nego podriva napore da se normalizuje region i blokira slobodu kretanja.

Proces normalizacije izmedju Kosova i Srbije ne završava se u Briselu gde su sporazumi potpisani već oni moraju i da budu sprovedeni na terenu, rekla je Čitaku.

Što se tiče novog zakona oko rudnika Trepče rekla je da je Srbija instrumentalizovala srpsku zajednicu na Kosovu za svoje ciljeve i naglasila da je Trepča na Kosovu, da pripada Kosovu i da će njom upravljati Kosovo. Pored toga rekla je da je zakon o Trepči u punoj saglasnosti sa ustavom Kosova.   

Srpske vlasti nemaju pravnu pozadinu za njihove tvrdnje samo kolonijalne tendencije prema Kosovu, rekla je ona.

„Vremena kada se odluke o Trepči i drugim kosovskim resursima donose u Beogradu su prošla“, dodala je.

Ona je ponovila da ne treba više trošiti vreme Saveta bezbednosti UN na situaciju na Kosovu i da predstavnici tog tela imaju da rešavaju mnogo važnija pitanja nego što je Kosovo.

Kosovo je preduzelo mere bez presedana da rešava navodne zločine uspostavljanjem specijalnog suda, rekla je Čitaku i dodala da saradnja sa medjunarodnim pravosudjem nikad nije bila predmet pregovora na Kosovu i da Kosovo želi pravdu za sve.

„Mi se ne plašimo pravde jer nemamo ništa da sakrijemo, naša stvar je pravedna i naš rad je pravedan“, rekla je ona.

Govoreći o raseljenim Srbima osporila je izjave da ima 200.000 raseljenih Srba.

Rekla je da je za žaljenje kada dodje do incidenata prilikom posete Srba na Kosovu ali je i dodala da se lokalni stanovnici sećaju zločina koji su počinjeni 1999. godine i ponovila da je pravda jako važna.

Oko stanja Srpske pravoslavne crkve na Kosovu ona je rekla da samo sa jednom pravoslavnom crkvom imajui problema i da je to crkva koja je bespravno podignuta na terenu prištinskog univerziteta za vreme Slobodana Miloševiča.

Rekla je da je verska tolerancija okosnica kosovskog društva i da je uvek funkcionisala na Kosovu dok nije politika rešila da se umeša.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.